В среща от 17 кръг на НБЛ Балкан отстъпи при гостуването си на Лукойл Академик с 11 точки разлика - 82-71 (20-13, 22-16, 19-16, 21-26). В по-голямата си част срещата премина при доминацията на домакините, които спечелиха петнайсетата си победа в редовния сезон.


Отдавна залата в Правец не бе изпълвана до краен предел. И то далеч преди началото на срещата. Естествено, преобладаващата част от зрителите бе от Ботевград.


Лукойл Академик взе категорично първите две части, като позволи на Балкан за тези първи двайсет минути да вкара едва 29 точки. Превъзходството на шампионите бе изразено и в третата четвъртина, като в 27-та минута разликата в тяхна полза достигна до 20 точки - 56-36, а след половин час игра резултатът бе 61-45.


В края на тази трета част за пет фаула напусна Урош Петрович, а малко след началото на четвъртата това сполетя и Бошко Йовович и преднината на домакините отново стана 19 точки. Зелените обаче направиха серия от 8-0 и сведоха пасива си до 9, когато оставаха четири минути. До края обаче Лукойл Академик не позволи на балканци нещо повече от това и победи заслужено.


По време на мача не липсваха и изблици на нерви от страна както на играчи от двата тима, така и между двамата треньори Сашо Везенков и Александър Тодоров. Особено през второто полувреме, по повод на няколко съдийски отсъждания.


Петима от победителите са с двуцифрен точков актив. Най-резултатен с 20 точки бе Дарил Уоткинс, който взе и 8 борби. Божидар Аврамов реализира 14 точки, 13 има Боян Попович, с по 11 са новото попълнение Димитрис Харитопулос, който също сграбчи 8 борби, и Веско Веселинов навръх рождения си ден.


Топреализатор за Балкан с 21 точки стана Владимир Панич, втори по резултатност с 16 е Йордан Бозов, с 12 е Станимир Маринов. За първи път откакто е в Балкан Урош Петрович завърши без отбелязана точка, но той игра само 13 минути заради натрупани нарушения.


В другия мач от днешната програма Берое разгроми Спартак в Плевен със 103-78. Вчера във Варна Черно море Порт Варна победи ТЕСИ България с 84-55. Утре от 15.30 играят Левски и Ямбол, а от 17 ч.  - Рилски спортист и Черноморец.


Последният мач на Балкан от втората фаза на размененото гостуване е в Ботевград срещу Спартак. Срещата е в четвъртък, 21 февруари от 18.00 ч. в зала Балкан.