Пътната инфраструктура на Северна България ще е тотален приоритет за следващия програмен период. Това каза президентът Росен Плевнелиев при откриването на осмата Годишна национална конференция „Стратегическа инфраструктура България 2013“.

С еврофондове искаме да направим пътя Видин – Ботевград, тунела под Шипка, автомагистрала „Хемус”. Разширяваме пътя Русе – Шумен. Подготвяме първите публично-частни партньорства. Двата стратегически проекта за това са скоростният път Русе – Свиленград, скоростният път Черно море, който ще свърже Бургас, Варна и Констанца. Има заявен интерес от Катар, Китай и Турция”, заяви държавният глава. Публично частните партньорства са изключително ефективен инструмент, подчерта Плевнелиев.

„Искаме още два моста на река Дунав”, отбеляза Плевнелиев и уточни, че единият от които ще е при Русе – дали ще е разширение на съществуващия или нов мост, предстои да се реши. Стратегическото планиране за този мост вече започва, каза държавният глава.
България е на 9-о място в света по скоростен интернет. Това трябва да се запази, каза Плевнелиев. „Моят мандат е до 2017 г. Ще променим много в инфраструктурата на България, заедно”, обеща президентът.

Искаме България да е една от първите държави, които ще подпишат Споразумението за партньорство за новия програмен период. Искаме от 1 януари 2014 г. да започнем да договаряме и разплащаме по оперативните програми, подчерта президентът. Вдигаме високо летвата – знаем, можем, каза той.

„Европейската икономика е болна, не се развива добре. Проблемите ще продължат. Никой в Брюксел не очаква растеж в следващите една, две, три години. Ще имаме трудно десетилетия. Зависи какви проекти ще стартираме и до колко те ще иамт ефект на мултипликатор. Трябва да бъдем умни и солидарни в този тежък за Европа момент”, посочи Росен Плевнелиев.

„Важни са реформите в образованието, здравеопазването, енергетиката. Служебният кабинет работи много”, каза държавният глава.
„Развинтваме въображението си, вдигаме по-високо летвата, търсим различни инструменти. Публично-частните партньорства са огромен инструмент. Нека да намерим правилните механизми, за да се случат важните стратегически инфраструктурни проекти”, отбеляза Росен Плевнелиев.

„Много държа всичко, което дебатирате на този форум, да стигне до президентството. В диалог можем заедно да постигнем много повече”, каза в края на изказването си Плевнелиев. Важно е в предизборната ситуация да чуем силните, а не партизанските послания, каза още той.

Президентската институция отказва да бъде място за предизборна агитация, за предизборни упражнения, на една или друга политическа сила. „Много моля тези политически лидери на България – обърнете се към българския народ и кажете - какво трябва да направим, какво вие поемате като ангажимент да свършите в тази тежка за народа ситуация. Това е позитивното и отговорното поведение пред българския народ”, посочи президентът. „Това, с тези пушилки, народът много добре разбира за какво става въпрос. Лично аз всеки ден ще посочвам проблемите и ще търся решения”, каза още той.

Проверката на Европейската комисия чрез две дирекции ще ни помогне да посочим всичко по пътя на ценообразуването в енергетиката, каза Плевнелиев по повод оплакване на ЧЕЗ пред Европейската комисия. „Очакваме старт на проверките на Европейската комисия чрез главна дирекция „Енергетика” и Главна дирекция „Конкурентноспособност”. България ще си напише добре домашното и то, заедно с европейските експерти. Очакваме ги да дойдат всеки момент. Ще ни помогнат да посочим всичко по пътя на ценообразуването в България и да завършим един пълен обем на проверки”, заяви държавният глава.

„Прокуратурата проверява, Комисията за защита на конкуренцията прави своите анализи и проверки, Агенцията за държавна и финансова инспекция също проверява, сега ще дойдат и две европейски дирекции. Така ще стигнем до истината”, каза още Росен Плевнелиев.

Социалната политика не бива да бъде противопоставяна на инфраструктурната политика. Напротив, двете са в синхрон. Това смятаме да правим до 2020 г. Инфраструктурата е предпоставка за солидарна и социална политика. На въпрос трябва ли да се направи преглед на състоянието на социалната инфраструктура президентът отговори: „В договора за партньорство, който ще подпишем с Европейската комисия, който е основополагащ за развитието на българската икономика до 2020 г., ние посочваме много реформи – здравната реформа, спешната помощ, електронната здравна карта ще бъдат финансирани с еврофондове, което означава, че трябва да бъдат реформирани изцяло”. Плевнелиев допълни, че деинституционализацията на деца от социални домове ще даде шанс на над 4000 деца да получат родителски грижи. Този процес също ще бъде финансиран, отбеляза той.

На въпрос с какво е успял да спечели доверието на голяма част от българите и в момента да е един от най-одобряваните политици у нас, Плевнелиев заяви: „Аз съм търпелив и позитивно настроен човек. Предполагам, че това мотивира българските граждани да ме подкрепят и да ми имат доверие. За мен е важно да бъда целенасочен, да бъда отворен, да не крия грешките си. Същевременно да бъда добронамерен и фокусиран върху това как мога да бъда полезен. Казах много ясно – не държа да бъда силен президент, но много държа да бъда полезен президент”.