Бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров е призован от прокуратурата за обяснения по повод скандалния репортаж за семинар в хотел в Етрополе, в който са давани инструкции за изборите.


Софийска окръжна прокуратура започна проверка по преписката, образувана на 9 април от Районната прокуратура в Етрополе, която се самосезира след репортажа, излъчен два дни по-рано по Нова телевизия. 


Предмет на проверката са престъпления, свързани с избирателните права на гражданите. В тази връзка за снемане на обяснения е призован бившият народен представител Емил Делчев Димитров, се казва в краткото съобщение на държавното обвинение от днес. 


Кадрите, които са обект на проверка, са направени със скрита камера на семинар на движението "Орлов мост" (на което Христо Стоичков стана патрон). Според журналистическото разследване участниците са били инструктурани в технологията на купуването на избори. 


Лектор обяснява как трябва да се намерят 30 000 застъпници за “Орлов мост”. 


Обявява също, че телефоните на застъпниците вероятно ще се подслушват и предлага „момичетата на Емо“ от хотела по телефона да проверяват уговорените „избиратели“, като на въпроса за кого ще гласуват се отговаря с „Червената шапчица“ или „Кумчо Вълчо“. Самият Димитров отрече хотелът да е негов, както се твърди.


Според източници, присъствали на срещата, са обещавани и пари – по една минимална заплата за застъпници, плюс 30 лева в деня на изборите за гласоподавателите и застъпниците. 


Дни по-рано той бе уличен в конфликт на интереси. Комисията за предотвратяване конфликт на интереси установи, че той е лобирал чрез законови поправки в полза на майка му и съпругата му.


Междувременно Димитров даде интервюта, като обяви, че се намира в чужбина, защото се страхува за семейството си, което било застрашено. Той заяви, че пред нотариус в страна от ЕС ще разкаже за престъпления на управлението на ГЕРБ, като гаранция за живота на децата му. 


Той директно обвини бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и Искра Фидосова от ГЕРБ, че са виновни за уличаването му в конфликт на интереси. Причината - резултатите от проверката на комисията, които трябваше да излязат преди месеци, бяха обявени едва наскоро - след като той заяви, че няма да се кандидатира пак за депутат и разкри, че Фидосова създава ингриги в партията.


Димитров разказа още, че Цветанов умишлено оставя без приятели Бойко Борисов. Първо пускал компромати в медиите срещу някой близък до експремиера, след това донасял как въпросният човек цапа партията и лека-полека го обработвал, докато остане без приятели.