Един от българските баскетболисти, които ще останат в историята – Тодор Стойков, обяви края на своята състезателна кариера. Преди минути по време на специална пресконференция на Лукойл Академик вече бившият капитан на „студентите”, който е в отбора повече от десетилетие, обяви своето решение.


Първоначално Стойков ще има време за почивка, въпреки че ще остане близо до отбора. Той е водил разговор за работа в клуба, но към момента няма яснота около конкретна позиция, която той да заема. Неговият номер 15 ще бъде изваден от употреба, а до края на годината ще бъде организиран и бенефис с един от най-големите европейски отбори.


Стойков е роден на 3 март 1977 година във Варна. Дебютира при мъжете на "Черно море" още през 1996 г. и за 4 сезона с екипа на варненци печели 2 пъти титлата и 3 пъти купата. През лятото на 2000 г. подписва с италианския Розето Баскет, но през декември 198-сантиметровото крило преминава в Скафати баскет, с който бележи средно по 14.5 точки на мач. След края на първенството се завръща за кратко в Черно море. В началото на 2002 година Тодор Стойков преминава в Лукойл Академик, като само месец по-късно тимът печели купата на България. Във втория си сезон с Лукойл Академик той вкарва по 24 т. и "студентите" печелят първата си от общо 11 поред титли. През февруари 2006 г. преминава в испанския отбор Памеса Валенсия, като договорът му е до края на сезона. През лятото се завръща в Лукойл Академик и до 3 юни 2013 г. носи екипа на рекордьора по поредни титли в България.


Стойков игра 15 г. в националния отбор и е участвал на две европейски първенства - 2005 и 2009 г. Той е жива легенда в турнира за купата на УЛЕБ, който вече носи името Еврокъп. През сезон 2004/2005 г. българинът завърши като номер 1 по вкарани точки - средно 23.9. Освен това е лидер по брой точки в историята на турнира и е автор на първия трипъл-дабъл - 33 т., 13 борби и 10 асистенции срещу Загреб.


В кариерата си има общо 13 титли на България, 9 купи и 6 пъти е избиран за най-полезен състезател. Със съпругата му Деница имат двама синове.