В последния мач от седмия кръг на ТЕСИ НБЛ Балкан победи при гостуването си в Правец Лукойл Академик с 96-93 (24-17, 25-26, 24-19, 23-31). Това бе трета победа на зелените и първо поражение на шампиона в от началото на сезона.


Балканци не позволиха на своите съперници на поведат нито веднъж в този мач. С точна стрелба и бърза игра те спечелиха първата част, а във втората преднината им на два пъти достигна до 14 точки, но на полувремето бе 6 - 49-43.


След почивката Балкан продължи да играе по-добре  отново направи двуцифрена разлика. Тимът от Ботевград контролираше срещата и в последната четвъртина. В самия й край домакините изостриха играта с две фантастични тройки на Божидар Аврамов и се доближиха само до 2 точки. Но балканци издържаха на напрежението,  приложиха и по-добра тактика при отбелязването на  последния кош и се поздравиха с победата, която бе напълно заслужена. И зарадва фантастичните и в този мач фенове на отбора.


Играчите на Балкан отбелязаха 14 тройки от 31 опита срещу 10 от 22 на домакините, имат и с 5 борби повече, въпреки че отстъпват ръстово на селекцията на Лукойл Академик, асистенциите също са в тяхна полза - 20 на 13.


В тази среща Балкан показа стабилна отборна игра и в защита, и в нападение. Четирима от неговите играчи се доближиха до двайсет точки, а Иван Лилов отново бе най-резултатен с 26. С по 19 са Станимир Маринов и Ноа Далман, много точен от тройката - с 4 от 4, както и в решаващите моменти накрая при наказателните удари, бе Мартин Маринов, завършил с 18 точки само за 14 минути игра. Въпреки че на моменти действаше припряно срещу бившия си тим, капитанът Павел Маринов вкара 11 точки и овладя 7 борби.


Балканци не можаха да намерят вярно решение единствено срещу Аландо Тъкър, който стана топреализатор за домакините с 25 точки. 21 има Божидар Аврамов, 10 добави Девин Уайт.


Снимка: Любомир Асенов, LAP.BG