Тази вечер от сцената на големия салон на читалище „Христо Ботев” кметът Георги Георгиев се отчете публично за свършеното през изминалите две години от своя трети мандат. Мотото на отчета бе: „Две години устойчиво европейско развитие”. Така бе озаглавен и филмът, който бе показан, за да припомни какви проекти бяха спечелени и реализирани от общината през отчетния период. Филмът започна с кадри от изграждане и откриване на един от най-мащабните обекти в нашия край – новото регионално депо за отпадъци.  


За девети пореден път през последните десет години кметът, избран от Вас, се явява на публичен отчет. Защото Вие ме избрахте и имате правото да знаете във всеки мандат, през всяка година къде и за какво кметът нарежда да се харчат Вашите пари, парите на данъкоплатците. Аз не се притеснявам да се явя, тъй като минимум 90% от обещанията, които дадохме на ботевградчани през есента на 2011 година, са изпълнени през първите две години от мандата. А от дадените обещания към всичките 12 села, са изпълнени близо 85%. Тоест – доста е работено”, с тези думи започна отчета си кметът Георги Георгиев. Той припомни, че за изминалите две години държавната субсидия за Община Ботевград е била общо около 20 000 000 лева. „За същия период общината е осигурила по проекти 50 000 000 лева, за да изпълним дадените обещания и да решаваме проблемите на хората”, подчерта градоначалникът. Той избори обектите в Ботевград и селата, реализирани през двете години от мандата. Георги Георгиев каза, че до края на тази година ще бъде финализиран проектът за изграждане на пречиствателната станция за отпадни води, който е на стойност 20 000 000 лева. През месец февруари, когато започва турнирът по баскетбол за купата на България, ще се състои официалното откриване на новата многофункционална спортна зала, за която общината осигури 7 020 000 лева от собствени средства. Това каза още кметът и подчерта, че тя ще бъде „една от визитките, която задължително ще участва в писането на най-новата история на Ботевград за следващите 50-100 години”.


Георги Георгиев съобщи пред публиката, че през изминалите две години общината е отпуснала за селата повече от 8 200 000 лева, „за да работят кметствата нормално, за да има нормално сметосъбиране, за да има осветление, за нормалната работа на детските градини и училищата и за да не изостават в благоустрояването”. 
Градоначалникът съобщи още, че за социални дейности общината е осигурила около 1 250 000 лева, както и средства за развитие на спорта и културата.


Може някои да ни наричат „феодална община” и да казват, че кметът е „феодал”, но аз не съм феодал и не е феодална общината ни, защото, четейки историята назад, не съм чул феодалите да правят училища, детски градини, спортни зали и т.н. Такъв живот не може да ври и кипи в една феодална община. Такъв живот може да тече само в община, която има претенциите да бъде една от първите десет, за която след години, така както преди един месец бяхме наречени първа газифицирана община в България, ще кажат: „Това е една от първите европейски общини в Република България”, каза на финала Георги Георгиев. Той увери присъстващите, че няма да допусне финансовата криза да повлияе на развитието на Община Ботевград. "Кризата, за която се говори толкова много в България, сме я пуснали само до Витиня, до тунела. Там сме я спрели. Уверявам Ви, че в бъдеще ще правим всичко възможно да не й позволяваме да влезе до Зелин, защото влезе ли в Зелин, ще стигне и до центъра на Ботевград", допълни Георги Георгиев.


След отчета на кмета се състоя най-новият спектакъл на Николина Чакърдъкова и Неврокопски танцов ансамбъл – „Най-голямото богатство”.