В периода 7 – 28 февруари 2014 година ДНСК извърши проверки на държавните и общински учебни заведения и детски градини. В проверките участваха представители на Регионалните здравни инспекции и Областните дирекции на „Пожарна безопасност и защита на населението".


За обектите, построени преди повече от 10 години, беше разпоредено да се извършат огледи за наличието на видими изменения в конструкцията на сградите и носещите конструктивни елементи. Вниманието на проверяващите беше насочено и към спазване на изискванията за пожарна безопасност - наличие на утвърдени план-схеми за евакуация на служителите и учениците в обектите при възникване на бедствени и аварийни ситуации.


Сформираните работни групи за цялата страна провериха общо 3606 обекта, от които 1833 училища и  1757 детски градини и  16 други обекта /общежития, центрове за деца, учебни работилници и др./ При проверките са установени 903 нарушения на разпоредбите на Закона за устройство на територията /ЗУТ/, 216 на санитарно-хигиенните норми и 690 на нормите за пожарна безопасност. Това съобщиха от Министерството на инвестиционното проектиране.


Обобщените данни за Софийска област показват, че общият брой на проверените училища и детски заведения е 212 – 118 учебни заведения, 3 от тях са неизползваеми, и 94 детски градини. Броят на констатираните нарушения по ЗУТ е 104. Установени са 111 нарушения на противопожарните норми и 30 – на здравните изисквания.   


В никое от училищата и детските градини не са констатирани проблеми, които да застрашават сигурността на децата и да налагат затварянето на сградите.