Близо два часа отне на съветниците вчера за обсъждане на първите две точки от дневния ред.
Петото редовно заседание на Общинския съвет, което се проведе от 14:00 часа на 27 май, започна с отсъствието само на един съветник-Мирослав Стефанов. Към предварително обявения дневен ред отпаднаха три точки-4, 5 и 6  и бяха прибавени две нови: за утвърждаване на Общинската транспортна схема и за „Издаване на Запис на заповед от Община Етрополе в полза на ДФ „Земеделие” – Разплащателна агенция, обезпечаваща авансово плащане на ДДС…”.
Материалите за сесията ги докладва Венета Гергова – заместник-кмет.
Близо два часа отнеха на съветниците по първа и втора точка от дневния ред.
По първа точка, съгласуване на допълнение към текущия бизнес-план на ЕООД „Водоснабдяване и канализация” – София присъстваха Цанко Маринов – управител на дружеството и главния инженер Иван Николов.
Дебатите се изместиха от съдържанието на бизнес-плана към редицата проблеми по водоснабдяване на населението на Етрополе и общината.
В крайна сметка се оказа, че лошата питейна вода на града, наличието на жаби във водопреносната мрежа се дължат на състоянието и подържането на пречиствателната станция за питейни води. Първо се разбра, че след спукване на тръба, водата от първичния водоизточник въобще не минава през утаителите на станцията. И най-фрапиращото е, че тази станция е строена без необходимата проектно-сметна документация. Няма Акт 16 и поради това не могат да се влагат никакви средства за поддържането на съоръженията. В същото време на склад има такива, които по същата причина не могат да се монтират на станцията.
Съветниците се обединиха около предложението да се състави комисия, която да огледа нещата около състоянието и статута на Пречиствателната станция и да се изработи работно предложение за излизане от това състояние на нещата. И за града да се подсигури във възможно най-кратки срокове качествена питейна вода.
Сесията прие с 15 гласа „ЗА” и 1 „ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ” предложения бизнес-план на Дружеството „Водоснабдяване и канализация” – София.
Не по-малко дебатирана беше и втората точка – отчета за дейността на звено „Общински инспекторат” при Община Етрополе.
Отправени бяха и остри критики към работата му, дори се изказа и мнение да бъде закрит като институция. В край сметка се прие той да продължи да съществува и за в бъдеще, като комисията по ТСУ да оказва пряк контрол върху дейността му.
Сесията прие отчета с направените предложения.
По трета точка, съветниците упълномощиха областният управител Емил Иванов или упълномощено от него лице  да представлява Община Етрополе в Общото събрание на акционерите УМБАЛ „Света Ана” – София АД с право да гласува със съответния брой поименни акции на дружеството, притежавани от Община Етрополе.
По всички останали точки бяха приети предложенията за решения.
Има промяна в приетата на миналата сесия Общинска транспортна схема, като автобусът за Оселна ще тръгва от Етрополе целогодишно в сряда в 9:00 часа сутринта, вместо в 8:00 часа.
По някои от приетите решения ще качим отделни дописки.