Руснакът Дима Билан спечели 53-то издание конкурса на „Евровизия“ в битка с Украйна и Гърция. Това е неговото второ участие в конкурса. През 2006 г. в Атина той бе втори, като бе изпреварен от финландските „чудовища“ Лорди.

Тази година конкурсът се проведе в Белградската арена - универсален комплекс, построен специално за международни спортни и музикални събития от този мащаб – с 15 000 места.

Сърбия получи домакинството благодарение на певицата Мария Шерифович, чиято „Молитва” триумфира миналата година в Хелзинки. За финала директно се класираха домакинът Сърбия, както и Германия, Франция, Великобритания и Испания.

Германия беше представена от женската група No Angels, в която вокалист е българската певица Люси Дяковска, но получи слаба подкрепа от зрителите, с изключение на родната българска публика.

Рекорден брой държави участваха тази година на „Евровизия" – 43. За пръв път конкурсът имаше два полуфинала.

Първият, който се състоя на 20 май, излъчи 10 финалисти: Гърция, Румъния, Босна и Херцеговина, Финландия, Русия, Израел, Азербайджан, Армения, Полша, Норвегия.

От втория полуфинал, състоял се на 22 май, се класираха Грузия, Исландия, Турция, Албания, Португалия, Хърватия, Латвия, Дания, Украйна, Швеция.

Българската песен „DJ, take me away" на Deep Zone, Balthazar и Йоана не се класира за финалния кръг, въпреки модерното си звучене. Още преди финала сръбските медии предричаха победа на българите, чиято песен силно се отличава от стандартите на „Евровизия” и със своята модерност комуникира с любителите на съвременната електронна музика.

Миналата година Елица Тодорова и Стоян Янкулов – Стунджи стигнаха до 5-то място, което е най-доброто ни постижение на „Евровизия”. За пръв път страната ни участва в международния песенен конкурс през 2005 г. и бе представена от група „Каффе”, а през следващата 2006 г. - от Мариана Попова.