Баскетболната федерация на Израел и европейската централа ФИБА Европа влязоха в открит конфликт броени дни преди началото на квалификациите за ЕвроБаскет 2015.


Ръководството на ФИБА взе решение Израел да играе домакинствата си в друга държава, с оглед на нестабилната ситуация в страната, а шефовете на местния баскетбол открито изразиха негодуванието си от този ход на централата.


Първоначално воденият от Ерез Еделщайн отбор ще приеме Черна гора далеч от дома, а ако положението в Израел не се стабилизира, то домакинствата с България и Холандия също ще бъдат играни другаде.


Двата основни варианта, които се появиха в медийното пространство са Гърция и Кипър, но израелската федерация вече отхвърли втората възможност.


Според местните медии, шефовете на израелския баскетбол открито се подиграват на ФИБА и са изпратили заявка, според която искат да домакинстват на Черна гора в "Медисън Скуеър Гардън" в Ню Йорк.


Квалификациите за Израел стартират с домакинство на Черна гора на 10 август, а след това Омри Каспи и компания последователно гостуват на Холандия и България.