За шеста поредна година ПГТМ „Христо Ботев” се включи в Световната седмица по предприемачество с иновационен лагер по формат на Джуниър Ачийвмънт България. В него взеха участие общо 35 ученици от 11 „б” с профил „Икономика и информатика”, и 11 „д” – „Бизнес администрация”. Те бяха разпределени в седем отбора, които в продължение на пет часа работиха по казус, зададен от екипа на Джуниър Ачийвмънт, а той гласеше: „Помислете за бизнес идея, която би допринесла за устойчивото развитие на Вашия регион или България. Изгответе стратегия, чрез която да достигнете до най-широк спектър от хора, които да Ви подкрепят. Тъй като ресурсите за инвестиране в зелени идеи са ограничени, помислете какво съдържание бихте създали за достигане до хората и какви стратегически платформи за разпространение бихте подбрали, за да е най-добра възвръщаемостта на инвестициите.”.


Всеки отбор представи решението си по казуса пред жури в състав: инж.Ваня Иванова – помощник-директор на учебната дейност на ПТГМ „Христо Ботев” и председател на журито, инж. Ваня Петкова – почетен член на журито, инж. Христо Илиев - помощник-директор по производствената дейност на ПТГМ, Евгения Банкова – икономист в ПТГМ, и инж. Надежда Спасова – главен асистент в Колеж по енергетика и електроника - Ботевград.


След кратко обсъждане журито обяви победителите в тазгодишния локален иновационен лагер.
Първо място бе отредено на отбор „Оксалор”, предложил разработка на робот с визията на куче, който събира отпадъците по улиците и в същото време ги преработва. На победилите бе връчена награда от 150 лева, осигурена от фирма „Сенсата”. Второ място зае отбор „Био свят”  с предложение за специален контейнер с възможност за преработка на отпадъци. Трето място бе отредено на отбор „Еко свят” и неговата разработка на торбичка за пазаруване, която се разгражда след премахването на специалния стикер, залепен върху нея. Двата отбора получиха по 50 лева, осигурени от ръководството на училището. 


Всички участници в днешния иновационен лагер получиха по една флашка от фирма „Сенсата”. За консултантите им - ученици от 12 „в” и „д” клас и представители на местния бизнес, както и членовете на журито, получиха сертификати от Джуниър Ачийвмънт България.


В подготовката иновационния лагер взеха участие ръководителите: Мариана Петрова, Диана Къндева, Надежда Василевска, Евгения Банкова и Антоанета Йотова. Проявата бе реализирана с пълната подкрепа и съдействие на училищното ръководство.


Специални гости на проявата бяха Вера Петканчин и Светослава Стоянова – представители на  Джуниър Ачийвмънт, изпълнителният директор на „Граммер” Дитер Емерт и ученици от ОУ „Н.Й.Вапцаров” - Ботевград.