Крайно възмутени сме от модела на управление на Община Ботевград, наложен през последните 12 години. Възмутени сме от аморалния стил, от скандално-корупционните практики, които се осъществяват при управлението на Ботевград. Тези наши твърдения са подкрепени с редица доказателства, които са основата на констатациите, направени от проверяващи държавни органи при извършване на различни проверки при управлението на Община Ботевград, както и на общински търговски предприятия. С тези думи общинският съветник Иван Гавалюгов откри пресконференцията за медии, която се проведе вчера в БТА. Тя бе организирано по повод отвореното писмо от група общински съветници и граждани срещу начина, по който се управлява общината.

В хода на пресконференцията съветникът изнесе факти за констатирани нарушения по няколко европейски проекта.

„По проекта за изграждане на регионалното депо община Ботевград съвсем умишлено е допуснала изплащане на разходи за извозване на скални и земни маси, добити при строителните дейности по изграждане на двете клетки на регионалното депо, на разстояние от 10 км, а всъщност реалното разстояние, на което те са извозени, е 500 м. От това необосновано е завишен бюджетът по проекта с 1 339 000 лева. Интересен факт е, че тази констатация на одиторите от Сметната палата, необяснимо защо, е прикрита от окончателния одитен доклад”, посочи Гавалюгов. Според съветника това е показателен пример, че в Република България действа организирана престъпна група, която включва в себе си участници от всички нива – от държавното управление, контролни органи, местна администрация, ръководители и изпълнители на проекти.


Вторият проект, по който е наложена санкция, е за изграждане на градска пречиствателна станция за отпадни води. Констатирани са съществени нарушения при тръжната процедура за определяне на изпълнител, посочи Гавалюгов. В нея са заложени субективни, неясни критерии, които са имали възпиращ ефект върху цялата процедура. Най-фрапиращото е, че огромна тежест при формирането оценката на офертте са имали технически показатели като план за организация на дейността, мерки за опазване на околното пространство и други. На практика те са изместили фокуса при оценяването на финансовите параметри, в резултата на което фирмата, спечелила обществената поръчка, е предложила със 700 – 800 000 лева по-висока цена, обясни общинският съветник и допълни: „На база на тези констатации на Управляващия орган на ОП „Околна среда”, на община Ботевград е наложена финансова корекция в размер на 25 на сто, което е 3 500 000 лева, които няма да бъдат отпуснати на общината. Те ще останат за сметка на данъкоплатците, които ще поемат този разход, за да може да бъде реализиран проекта.”.


Съветникът коментира  и нарушенията по проекта "Ботевград – привлекателна дестинация за атрактивен културно-исторически, еко и спортно-развлекателен туризъм", който е с няколко обособени позиции. „По този проект са констатирани няколко нарушения по различни договори и има ефективно наложени санкции. По договора за изграждане на музея е установено, че доставката и монтажът на оборудването не отговарят на техническата спецификация към договора. Наложената санкция е в размер на 160 000 лева. Кметът еднолично решава да компенсира тези средства, орязвайки разходите по други проекти по вече сключени, а по някои от тях и вече изпълнени договори”, разказа Иван Гавалюгов.


Също така Гавалюгов съобщи, че лично е сигналазирал Министерството на регионалното развитие за нарушение по проект „Става дума за проект по трансгранично сътрудничество за модернизация на спортната инфраструктура. Според мен този проект не е изпълнил предназначението си, защото вместо полагане на специализирана спортна настилка, както е заложено в него, върху четирите баскетболни площадки е положен обикновен асфалт, а е изплатена сума като за полагане на специализирана спортна настилка, обясни Иван Гавалюгов. –Изпълнението е одобрено от Министерството на регионалното развитие, верифициран е разходът и средствата са изплатени, а практически модернизацията не е извършена”, допълни той. Сигналът е стигнал до Върховна касационна прокуратура, но вече година и половина няма решение, съобщи Гавалюгов


Общинският съветник изнесе факти за това как се разпродават общински активи без съгласието на местния парламент. Той визира демонтирането на радиаторите във високия корпус на болницата, съпроводено с унищожаване на ел.инсталацията в сградата.


Гавалюгов изрази предположение, че след като няма виновни лица и наказания за подобни очевадни и фрапиращи нарушения, явно над община Ботевград има разпънат политически чадър, който помага на Георги Гергиев да излиза "сух" от всякакви проверки. Поне досега.  „Вероятно средства от проекти , реализирани от община Ботевград, чрез тези силно раздути разходи, стигат по някакви пътища и до партийните каси. Затова 12 години се толерира един такъв корупционен модел и аморален стил на управление”, обобщи Иван Гавалюгов..