Всички играчи от националния отбор на България по волейбол, които се готвят за първите си два мача от Световната лига с Канада в събота и неделя в Арена Ботевград,  тренират усърдно и с настроение. Това пролича на днешната открита за зрители и медии следобедна тренировка в Арена Ботевград.


И старши треньорът Пламен Константинов, и играчите Тодор Алексиев и Теодор Салпаров  заявиха, че тяхната основна цел ще бъде завръщането на отбора в Топ 8.


"Това, което най-много ме интересува е, че всички присъстващи тук са здрави. Не мога да се оплача от липсата на желание и настроение, както и от влагане по време на тренировките.", каза Пламен Константинов. "Канада е един отличен противник за първи мачове, това е един от най-прогресиращите отбори в момента, което се вижда и от последните резултати. Спечели с лекота първите си две срещи с Куба, след това победи и САЩ в квалификацията за Световната купа.


Цветан Соколов определено ще ни липсва, това е факт. Трябва да му пожелаем не само успешна операция, но и успешно възстановяване.


От двата мача със Сърбия (България спечели и двете срещи с 3-2) аз лично съм доволен. В тях проверихме и готовността на някои от дебютантите в отбора. В тази лига ще дадем възможност те да играят повече, за да видим на кои можем да разчитаме.


Капитан на отбора ще бъде Владо Николов - той е бил капитан на националния тим преди всички нас, които сме тук, така че нищо не се изменя. На самия Владо Николов днес му дадохме почивка. С отбора не тренира и Андрей Жеков, той се готви, но не с топка,  извършва възстановителни процедури до края на месеца. Преценихме, че така е по-добре за него."


Теди Салпаров бе категоричен, че всичко е окей, настроението е повече от добро. "Не смятам, че отборите от втората лига са много по-слаби. Канада ни победи миналата година на световното първенство, с Аржентина по начало играем много трудно. Тимът на Куба е съставен от млади играчи, но с отлични физически данни, така че винаги могат да победят в един мач големи отбори. И са го доказвали,  от тях  също загубихме на световното.


Така че не смятам, че сме загубили кой знае колко от това, че тази година няма да участваме в първата лига. Целта ни е да се върнем в Топ 8 и се надявам с общи усилия да успеем. "


Един от най-опитните в състава - Тодор Алексиев, също е оптимист. "Настроението в отбора е чудесно, надявам се в мачовете с Канада да покажем тази игра, която демонстрираме на тренировка. Няма никакво значение, че сме във втората лига. Имаме голям шанс с това домакинство и мисля, че всичко е нормално. Канада в никакъв случай не трябва да се подценява, защото те играят много правилен волейбол и смятам, че ще ни създадат доста проблеми.


След тази година, която претърпяхме, всяка един мач е много важен за нас, за да можем да върнем хората в залата. Знаете, българите са такива, че като няма победи, няма да дойдат на мач. Що се отнася за мен лично, по-спокоен съм, тъй като вече подписах договор с клуб от Аржентина, в който играе Николай Учиков."


Съставът на националния отбор е:


Разпределители: Георги Братоев, Любомир Агонцев


Посрещачи: Тодор Алексиев, Тодор Скримов, Валентин Братоев, Николай Пенчев, Станислав Петков


Диагонали: Владимир Николов, Данаил Милушев


Центрове: Теодор Тодоров, Виктор Йосифов,  Светослав Гоцев, Николай Николов


Либеро: Теодор Салпаров, Мартин Божилов