С червен килим като звезди  бяха посрещани многобройните  гости  на  „Марконис”, дошли за 10-тия рожден ден на езиковия център. Сред тях бяха Хара Сали – бизнес мениджър за Югозиточна Европа на изпитния борд на университета Кеймбридж, д--р Галя Матева  - почетен председател на Българската асоциация за качествени езикови услуги „Оптима”, Светла Мавродиева – главен консултант за България на изпитния борд на университета Кеймбриж, Върбинка Хаджидимитрова- академичен мениджър на АВО-езиков изпитен център. Цялото общинско ръководство на Ботевград начело с кмета на общината Георги Георгиев, председателят на читалището Маргарита Кирова, бизнесмени, много учители, бивши и настоящи ученици и техните родители присъстваха на тържеството.
Езиковият център „Марконис”  е не просто училище,  само за 10 години той се превърна в  образователна институция в Ботевград. За 10-те си години „Марконис” получи признание не само в Ботевград, но така също в България и в чужбина. То е  единственото българско училище номинирано два пъти за престижните награди „Елтънс”.
В началото на церемонията  управителят на „Марконис”  Николай Николов благодари на хората, които са подкрепяли неговото начинание –бизнес партньори, местните медии, читалището и др.  Специални награди получиха и дългогодишни учители и изявени ученици. Най –трогателната награда обаче бе  „Отдаденост”, която Николай Николов връчи на своя баща Марко Николов за  неуморната му подкрепа през годините – в строителството и логистиката.
Шоуто по повод рождения ден продължи почти три часа в големия салон на читалище „Христо Ботев”. Учениците на „Марконис”, които са едни от най-талантливите деца на Ботевград, се изявиха като певци, актьори и танцьори и превърнаха рождения ден на езиковото училище в  празник за всички.