Насроченото за 7.30 днес заседание на Общинската избирателна комисия се проведе при необходимия кворум. Присъстваха 13 от всички 17 членове на ОИК. По време на самото заседание, което продължи близо час, в зала 15 на общината не бяха допуснати медии, но след приключването му техните представители бяха поканени в заседателната зала, за да чуят решението на Общинската избирателна комисия. То бе обявено от председателя на комисията адв. Стоян Стоянов.


„Вчера в ОИК бе входирано писмо от Окръжна прокуратура, в което се посочва, че Георги Цветанов Георгиев – кмет на Община Ботевград, е и управител, и съдружник на дружество с ограничена отговорност „Керам – 97”. Към писмото са приложени съответните писмени доказателства. Прокуратурата твърди, че и към настоящия момент Георгиев продължава да управител на това търговско дружество. В същото време Георги Георгиев е представил на вниманието на ОИК документи, от които е видно, че „Керам – 97” е прекратено през 2002 година и не съществува в правния мир, както и че той е заявил, че не желае да бъде управител. На заседанието си днес Общинската избирателна комисия реши да изиска от Софийски окръжен съд актуална информация за състоянието на търговското дружество, както и да изиска от Георги Цветанов Георгиев нотариално заверени копия от представените от него писмени доказателства, тъй като тези, които е представил, нямат такава заверка, обясни адв. Стоянов. – Предполагам, че при всички положения ще се стига да Административния съд по повод решенията, които ще вземем. Дали ще бъдат прекратени правомощия на Георги Цветанов Георгиев, или не – ние следва да проверим сигнала, независимо какво е изпратила и приложила Прокуратурата. В писмото Прокуратурата посочва едно име на дружеството, а в самата документация, която представя, фигурира друго. Така че проверката следва да бъде пълна, за да бъде мотивирано и нашето решение по случая”, допълни той.


Адв. Стоян Стоянов не се ангажира с дата за провеждане на следващото заседание на ОИК. „Не мога да кажа кога ще заседаваме отново, защото ще чакаме отговор от Софийски окръжен съд и нотариално заверени документи от Георги Цветанов Георгиев”, обясни той.