В няколко града ГЕРБ ще се състезава за местната власт срещу хора, които доскоро подкрепяше


Когато преди четири години ГЕРБ застанаха зад кандидатурите на действащи кметове със спорна репутация като Кирил Йорданов във Варна, Панайот Рейзи в Созопол, Георги Георгиев в Ботевград и Йордан Лечков в Сливен, вероятно са си давали сметка, че в един момент това може да се обърне срещу тях. Днес една част от тях вече са затворена страница за партията на Бойко Борисов, а други ще излязат на предстоящите местни избори в края на октомври срещу... кандидати на ГЕРБ. Причините през 2011 г. ГЕРБ да заложи на компрометирани лица за кметове бяха две. Едната беше, че тогава формацията на Борисов беше по средата на първия си управленски мандат и на партията й беше необходимо добро представяне на местните избори, за да покаже, че присъствието й във властта не носи негативи за формацията.


Другата причина ГЕРБ да заложи на стратегията за подкрепа на окопали се в местната власт с по няколко мандата кметове беше, че само така можеше да превземе крепостите им и да инкасира победа в тези населени места. Повечето от тях са овладели ключови лостове за получаване на властта като контрола върху големи групи хора чрез назначения в общинската администрация или договорки с неформалните лидери на малцинствените гета.


Сега обаче ситуацията се промени. Голяма част от местните феодали са силно компрометирани от дългогодишното си управление и тежестта на скандалите, която носят със себе си, може да попречи на ГЕРБ. Управляващите вече нямат желание да пазят гърбовете на провалените градоначалници и сделките на няколко места са развалени. Това обаче няма да спре някои от дългогодишните кметове да участват отново в изборите, този път като противници на ГЕРБ.


Като бумеранг


Проблемите на тактиката да се подкрепят местните феодали се видя още на предишния вот при някои градове като Сливен, където властта отиде у БСП. Тогава издигнатият от ГЕРБ за трети мандат бивш кмет на Сливен Йордан Лечков загуби изборите след пълния крах на осемгодишното му управление на града, съмненията за корупция и делата, които бяха заведени срещу него от прокуратурата, но стана общински съветник от партията на Борисов. На подкрепения от ГЕРБ пък дългогодишен кмет на Варна Кирил Йорданов се наложи скоро след изборите да подаде оставка след масовите протести на граждани срещу управлението му. В края на третия мандат на кмета на Ботевград Георги Георгиев излезе доклад на Сметната палата за драстични нарушения при възлагането на обществени поръчки и съмнения за конфликт на интереси с фирми на членове на семейството му на издигнатия през 2011 г. кмет на Ботевград Георги Георгиев. Синът му, който беше два мандата депутат от ГЕРБ, напусна партията след скандал в края на предишния парламент. В края на юни Георгиев беше заведен принудително от полицията в Софийската окръжна прокуратура за разпит по проверка за длъжностни престъпления, а впоследствие беше поискано и отстраняването му от длъжност. След всичко това Георгиев нямаше как да бъде отново кандидат за кмет на ГЕРБ и дори беше изключен от партията.


Срещу другия скандален кмет по морето, издигнат от ГЕРБ на предишните избори – Панайот Рейзи, неотдавна имаше протести заради решението му да ограничи достъпа до част от дивите плажове около Созопол. От ГЕРБ все още не са обявили официално подкрепата си за Рейзи, който е и лидер на местната им партийна структура, но неофициално от централата на формацията твърдят, че най-вероятно той ще е отново техният кандидат за кмет. В останалите два случая обаче – Сливен и Ботевград, ГЕРБ ще издигне за тези местни избори други кандидати, които обаче ще се изправят срещу бившите кандидати на ГЕРБ.


Интрига в най-голямата управляваща партия има и в Пловдив. Във втория по големина град в кметската надпревара ще се включи бившият областен управител и бивш депутат от ГЕРБ Здравко Димитров срещу доскорошния му съпартиец и настоящ кмет на града Иван Тотев.


Лечков с цензурата и Яне 


След като на няколко пъти бившият кмет на Сливен Йордан Лечков обявяваше, че има намерение да се включи отново в кметската надпревара, а в средата на юни регистрира движение "Обединени региони", тази седмица бившият футболист обяви официално, че ще участва в кметската надпревара. "Всеки допуска грешки. Бях независим, но си дадох авторитета на една партия, която сега управлява, като очаквах това да се върне като помощ за града. Не се получи, загубих и много в личен план", каза Лечков. За тези избори обаче той "ще даде авторитета си" на други две формации. Първо, в началото на седмицата лидерът на РЗС Яне Янев каза за Лечков, че е като "Сините камъни" за Сливен и дори отстрани местния си лидер Кирил Кирчев заради несъгласието му с решението РЗС да го подкрепи за кметския вот. Подкрепата за Лечков е поредната метаморфоза на Яне Янев, който по време на първото управление на Бойко Борисов "щеше да го уволнява". След това РЗС на два пъти подкрепи ГЕРБ на парламентарните избори, а след последния вот Янев акостира в МС като съветник на Борисов по проблемите на корупцията.


В сряда на специална пресконференция в града подкрепата си за Лечков обяви и лидерът на ББЦ и евродепутат Николай Бареков. Така бившият кмет на ГЕРБ ще се изправи в кметската битка за Сливен през октомври с номинирания от фармацията на Борисов кандидат Стефан Радев, близък до министъра на земеделието Десислава Танева. Отношенията между ГЕРБ и Лечков се обтегнаха след загубата на предишните местни избори и макар че той беше водач на листата на ГЕРБ за общински съветници и влезе в общинския съвет от формацията на Борисов, през последните четири години на практика беше опозиция на партията. Политици от местните партийни централи прогнозират обаче, че Лечков едва ли ще се намеси сериозно в играта за кмет, най-малко поради факта, че жителите на Сливен все още помнят в какво състояние той остави града след двата си мандата управление. Освен това все още не е забравена и съдебната сага с поредицата от дела срещу него, въпреки че по тях той беше оправдан.


През 2010 и 2011 г. в качеството му на кмет срещу Лечков бяха образувани общо 6 дела пред Сливенския окръжен съд. Едно от тях за подкуп, а останалите - за престъпления по служба с цел облага. По 5 от тях всички съдии си направиха отвод, а по шестото - за злоупотреба със служебно положение в полза на дружеството "Топстрой декор" ООД, Лечков беше оправдан.


За последните 5 години пред Върховния касационен съд бяха образувани общо 9 производства, свързани с Лечков. Две от тях са по предложения на главния прокурор за възобновяване делата за сключването на неизгодна сделка за ремонта на дом за стари хора и на детска градина в Сливен, както и за злоупотреба със служебно положение в полза на "Топстрой декор" ООД. И двете предложения са отхвърлени. По четири от делата ВКС е потвърдил оправдателната присъда на предишната инстанция - за водопровода в Сливен, за добива на инертни материали, за подкуп и за клевета. Лечков е осъден на втора инстанция на две години и половина условно единствено по обвинения за отдаване под наем на общински имот, с което е ощетил община Сливен с 671 хил. лв., от Апелативен съд - Бургас. ВКС обаче на два пъти отменя решението и го връща на второинстанционния съд. В крайна сметка съдът в Бургас оправда Лечков, а решението беше потвърдено и от ВКС.


Не се очаква и да има разцепление на местната структура на ГЕРБ в Сливен заради участието на Лечков в кметската надпревара. Засега на негова страна са двама от общинските съветници на ГЕРБ. Това са настоящият председател на общинския съвет Мария Григорова и един от собствениците на текстилната фабрика "Декотекс" и общински съветник Васил Йовчев. Двамата са и в управителния съвет на сдружението, с чието име Лечков ще се яви на кметските избори.


Подкрепата на ББЦ и РЗС няма да помогне особено на Лечков. Партията на бившия телевизионен водещ Николай Бареков се разпадна след парламентарните избори. В същото състояние е и формацията на Яне Янев. Според местни политици битката за кмет на Сливен ще е основно между кандидата на ГЕРБ Стефан Радев и сегашния кмет от БСП Кольо Милев.