Етрополе, 23 септември. В Многофункционалната зала при НЧ „Тодор Пеев-1871” се проведе планираната предварително среща-разговор по намерението на мястото на станалата пословична със замърсяването на въздуха в Етрополе централа да се строи нов тип накава, наричана еко централа.
На срещата присъства кметът инж. Богомил Георгиев, общински съветници, служители от общинската администрация и граждани.
Срещата мина под ръководството на Росица Христова – заместник-кмет на Общината.
Започна се с изказването на кмета за намеренията му и тези на Общинското ръководство за привличане на инвестиции в общината, за откриване на нови работни места, което да не е за сметка на екологичната обстановка.    


Дискусията започна с презентация.
Инвеститорът „Гоийн Форест Проджект" представи новата технология за производство на електричество и биотор от селскостопански продукти.
Ползите от подобни проекти се оценяват високо от местните власти и обществеността в
Страната.
Електроцентралата на биомаса в Етрополе ще работи с нов вид суровина и по нова технология. Това обяви Елица Миладинова, управител на „Грийн Форест Проджект", по време на публичното представяне на новия проект на инвеститора в гр. Етрополе. Като суровина предприятието ще използва растителна биомаса, съставена изцяло от различни видове селскостопански продукти.
Миладинова подчерта, че новата технология изключва напълно възможността за използването на дървесна биомаса като суровина. Броят на новите работните места в централата е минимум 20, от които 10 преки в производственият процес и 10 административен и обслужващ персонал. Непреките работни места, на фирми, свързани със дейността ще бъде около 200.
Строежът на еко централата се извършва от водещи чуждестранни специалисти с дългогодишен международен опит. Технологията на производство е сред най-модерните и доказали ефективността си в световен мащаб. Оборудването е осигурено от „Соларфотоника" Италия, лидер в строежа на подобни централи с изградени над 100 обекта в Европа.
Този вид електроцентрали са сред най-предпочитаните в Европа, защото с дейността си благоприятстват развитието на аграрния сектор и са допълнителен гарант за поддържането на екологичния баланс в регионите. Над 10 000 е броят им в Германия, Австрия, Испания, Великобритания.
В България подобни централи има на териториите на над 15 общини.Три от тях са изградени от екипа под ръководството на Елица Миладинова, а ползите от тях вече са усетени от обществеността в регионите, в които оперират. Местните власти дори са издали специални препоръки на проектите.
При откриването на централата в Ямбол министър Танева е коментирала, че би се радвала във всеки регион на страната ни да има по една такава централа, тъй като те носят много ползи за устойчивото развитие на аграрния сектор и земеделието.
Това в общи линии е становището на хората, които защитават строителството на централата, което беше представено като реконструкция и модернизация на построената на това място преди централа.
И още, суровината ще се докарва извън Етрополе, най-вероятно по 2-3 тона на ден.



Опонентите:
Инж. Милчо Цацов: Говорите за реконструкция и модернизация на предишна централа. Тя е спряна и на практика няма централа, която да се реконструира и модернизира. От 2011 година няма решение на Общинския съвет за строителството на централа.
След това с цифри доказа своята теза, че и тази централа ще създаде проблеми на населението. Това ще дойде от суровината и отпадъчната тора, няма водоочистителна станция за газовете.
Според него, мястото й не е в Етрополе, който не е селскостопански район. Ще трябва да се докарва суровина от други райони. Не е ли по-добре да се построи в близост до суровината?
Освен това настоя да се изработи ОВОС.
Колите, с които ще се докарва суровината и откарват отпадъците, ще доразбият пътищата на общината.
Категорично заяви, че е инициатор за спиране на строителството на централата, за което е събрал и подписи на граждани. Не желаем да докарвате суровина от друго място, а за нас да остават само проблемите. Това не е централа за градски условия, а за селскостопански райони. 
И настоя: кметът да спре централата и да се започне ново строителство, като досегашната централа, която отрови града, да се ликвидира.
Пенко Нинов: Също изказа противното си становище по отношение на планираната еко централа в Етрополе. Той също настоя за изготвянето на ОВОС, с разрешително за строителството. За него документите, с които разполагат сега, нямат никаква стойност.
Не се дават никакви доказателства, че няма да има замърсяване на околната среда и най-вече на въздуха.
Николай Билев: Поиска хората да бъдат убедени от външни експерти за безопасността на съоръжението. Със съответния ОВОС, който имат интерес да изготвят самите представители на фирмата-строител.
Владимир Александров: Каза, че фирмите и институциите, които участват в осъществяването на намеренията за нова еко централа са без всякакъв авторитет в Етрополе.
Първо трябваше да се направи обществено обсъждане, с което да се убедят хората и тогава да се започне строителството. Със съответните аргументи. Сега е точно обратното и въобще не успяват да убедят никого в ползата и безопасността от строителството на този обект.
Отрицателно становище изказаха и други присъстващи в залата. Нещата общо взето се въртяха около осигуряване на 100 процентова гаранция за чистотата на въздуха в Етрополе. И да не се повтори случая с първата централа.
Имаше и такива, които застъпват становището, че централата няма да е опасна за Етрополе.
Володя Вълов: Каза, че е виждал такава централа в Бавария, Германия. В тази страна екологията е на висок етап и не биха допуснали да се строи нещо, което е против тяхното разбиране.
Освен това поиска да се даде гласност на италианската фирма, която строи такива централи. Според него ползата за Етрополе е, че става град, който привлича инвестиции.
На поставените въпроси последваха отговори от страна на управителя на централата Елица Миладинова, както и от специалистите, ангажирани с дейностите към етапите на производство, оборудване и поддържане на мощностите. Основните твърдения бяха, че няма никаква опасност от замърсяване на околната среда. Премахнати са старите съоръжения и всичко, което е излъчвало неприятните миризми и няма остатъчен продукт, който да се пречиства.
Подробни обяснения даде инж. Денис Новента-президент на фирмата, която ще достави оборудването, който заяви, че материала, който ще се произвежда няма нужда от пречистване, това е чиста екологична тор и няма остатъчен продукт.Технологичният цикъл е затворен и нищо не се отделя-според изказаното мнение.
След напрегнатата в началото обстановка, дискусията постепенно започна да се успокоява и по-добре се изслушваха и двете страни.
Бъдещето трябва да покаже правотата на една от двете страни, защото впечатлението, което остави тазвечерната среща е за остър сблъсък на две напълно противоположни становища: на фирмата, която твърди за безопасна работа на централата и с полза за града и противното мнение на опонентите.
Вероятно не всички споделят изцяло становището да не се строи, но етрополци са се напатили  вече от такъв род централа и трудно ще приемат тази като напълно безопасен вариант за производството на електроенергия от възобновяеми източници.