Тази сутрин в Общинската избирателна комисия е внесен сигнал за незаконна и нерегламентирана политическа агитация в общинското ТВ предване "Часът на общината". Днес в 17:00 ч. комисията ще обсъди основателността на внесената жалба и при наличие на нарушения на Изборния кодекс, ще предприеме предвидените в закона мерки и ще наложи съответните административни санкции на нарушителите, сподели член на ОИК - Ботевград. Сигналът е подаден от кандидатите за кметове на общината Иван Гавалюгов, Христо Якимов, Цанко Цанов и Яница Иванова. А ето и съдържанието му:


Уважаема госпожо Председател, 


Отправяме на Ваше внимание остър сигнал за незаконно и нерегламентирано използване на предаването на ТВ Ботевград „Часът на общината” в полза на кандидат-кмета на коалиция ОББО г-н Георги Георгиев.


Почти цялото предаване, излъчено на 29-ти септември 2015 година се явява пряка предизборна реклама в полза на кандидата. В предаването липсваше специална тв заставка „Местни избори 2015”, която да маркира предизборната реклама и да я отдели от останалата част на телевизионната програма. Това представлява пряко нарушение на Изборния кодекс.


В споменатото вече тв предаване бяха допуснати три преки форми на специална предизборна тв реклама в полза на кандидата на ОББО:


1. Използване документални тв кадри с гласуване на г-н Георгиев в изборна секция, като покритие на репортерски разказ за избирателните списъци и изборни секции в града – 3,22 минута.


2. Използване на документални тв кадри със срещи на г-н Г. Георгиев и г-жа Йорданка Лалчева, кандидат-общински съветник от ОББО по селата, като покритие на репортерски разказ за условията за гласуване по селата. – 6,30 минута.


3. От 8,36 минута до края на предаването – 19,20 минута на пректика бе излъчен един почти 11-минутен политически предизборен тв спот с музикално озвучаване, използване на надписи и цифри. Споменатият тв спот представлява ретроспекция на постигнатото през последните 4 години в Община Ботевград. Образът на г-н Г. Георгиев се появи повече от 30 пъти в предизборния тв спот.


Публична тайна е, че предаването „Часът на общината” се явява външна продукция в ТВ Ботевград, финансирана от общинския бюджет. Излиза така, че със средствата на ботевградските данъкоплатци кандидата на коалиция ОББО си прави безплатен политически предизборен ПР.


Споменатите по-горе факти водят до следните изводи:


1. Коалиция ОББО си позволява умишлено и тенденциозно да нарушава Изборния кодекс.


2. С използването на общинското предаване за предизборна пропаганда в полза на кандидата на ОББО се създават предпоставки за нерегламентирана и нечестна предизборна кампания за местните избори в Ботевград.


Настояваме ОИК Ботевград да излезе със специално решение,  с което да бъдат пресечени всякакви опити за опорочаване на изборния процес в Ботевград.


Следват подписи : ...


===============


Пред екип на botevgrad.com възмутени родители споделиха, че вземайки децата си от едно детско заведение в  Ботевград, една от служителките съвсем преднамерено е агитирала всеки родител с  думите " Нали знаете за кого да гласувате ? Не забравяйте, че благодарение на кмета вие плащате с 50 % намаление таксите за детска градина". Пред останалите детски градини в Ботевград  са забелязани агитатори, които раздавали агитационни материали пред самите входове на детските заведения.


Жители на селата Врачеш и Новачене сигнализираха, че при доставянето на новите кофи за смет им е заявявано, че те били закупени и доставени благодарение на Георги Георгиев. Няколко ботевградчани разказаха за интересни посещения в своите домове, при които общински служители, натоварени със задачата да обикалят от врата на врата, са провели странна анкета с прозираща предизборна насоченост.


Явно е, че мотивацията на някои от кандидатите за кметския пост е с маниакални измерения, и те прибягват до различни позволени и непозволени методи и  форми на предизборна агитация