По покана на ОбС на БСП, кандидатът за кмет Владимир Александров инициира  снощи,13 октомври, среща-разговор с председателя на Форум „България - Русия“, издател на вестниците „Земя“ и  „Русия днес“, директор на "Българо-руския информационен пул", носител на орден „Дружба“  Светлана Шаренкова. 
Шаренкова е публична личност от доста години, макар обикновено да стои далеч от светлините на прожекторите.
Известна е като съиздател на вестник "Земя" заедно с  Димитър Иванов.
От 1997 год. се занимава с издателски бизнес. Основава излизащия и в момента двуезичен вестник "Русия днес", както и "Вестник за дома". Издател е на българските преводи на книгите на Борис Елцин, Владимир Путин, Евгений Примаков и Юрий Лужков.


Срещата беше в Младежкия клуб в сградата на НЧ „Тодор Пеев-1871”. Присъстваха Станка Димитрова-председател на ОбС на БСП, кандидатът за кмет на Община Етрополе от листата на БСП Владимир Александров, хора, съпричастни към дружбата с Русия, преподаватели по руски език, членове на организациите Русофили и Българския антифашистки съюз в Етрополе, членове и симпатизанти на БСП.
Мотото на нейното пространно изложение са събитията през последните 25 години и   ролята на Русия в днешния вече двуполюсен свят. 
С последните действия на Русия в Близкия Изток нарасна авторитета на Владимир Путин, особено след последното му обръщение от трибуната на Обществото на обединените нации. На практика вече е разбит баланса на еднополюсния модел, създаден след Втората световна война и доминиран от Съединените американски щати. Резултатът от тази тяхна хегемония са разрушени държави, хаос, граждански войни, десетки хиляди убити и милиони прокудени – подчерта Шаренкова. Щатите се мъчат да наложат на народите техния начин на живот, въпреки идентичната национална култура на всяка една страна в света.
При тази ситуация на фона на световната политическа арена излиза Русия. Световни анализатори признават, че Русия се е завърнала на бял кон на световната политическа сцена.
С много примери и цитати от световно известни политически лидери, тя направи задълбочен анализ на днешната руска политика.
На фона на глобалната политика засегна и действията на българската политическа класа. Те се различават коренно от мнението на българския народ, който не крие любовта и уважението си към руския народ.
Изказванията и въпросите допълниха картината на днешното състояние на света и страната ни.
Направи се и предложение руският език да се завърне отново за изучаване в българските училища.
В своето изказване кандидатът за кмет от листата на БСП Владимир Александров разкри руското си потекло и това, че неговите дядо се е бил срещу турците на връх Шипка. 
Станка Димитрова, председател на Общинския съвет на БСП благодари на Светлана Шаренкова за участието й в тази среща и я покани отново по други поводи да посети Етрополе.