В първия си домакински мач от началото на новия сезон на НБЛ, игран днес в Арена Ботевград, Балкан победи Ямбол с категоричното 116-70 (32-13, 26-20, 26-20, 32-17). Това бе трети пореден успех на зелено-белите след двете победи като гости на Берое и Рилски спортист.


Домакините започнаха ударно и спечелиха първата четвъртина с 19 точки разлика - 32-13. На полувремето тя вече бе 25 - 58-33, преднината стана 30 в първите минути на третия период и доста преди края мачът се доиграваше. Гостите, без заболелия Милян Пупович,  не можаха да дадат сериозен отпор на Балкан.


Разписаха се всички играчи на Балкан, като шестима  са с двуцифрен точков актив. Най-резултатен с 20 точки е Николай Върбанов. Капитанът Мартин Маринов отбеляза 17. При дебюта си със зеления екип американецът Сет Джаксън вкара 16 точки. Душан Цветкович има 14, с 11 е Марко Бръкич, с 10 завърши Мартин Дурчев. Николай Маринов е с 9 точки, всичките от тройки, с 6 е Цветослав Острев, по 4 вкараха Брандън Фортънбъри, който игра само 12 минути, и Радослав Кочев, 3 има Васил Александров, с 2 е Стоян Петков.


За Ямбол над всички бе Денис Агре, който стана топреализатор с 20 точки и овладя 9 борби. С 12 е Боян Радетич, 11 има Иван Бошняк.


"Имахме малко време да се готвим за Ямбол, но постигнахме лесна победа - каза след мача старши треньорът на Балкан Влада Вукойчич. -  Победихме с голяма разлика, играхме добре, но не феноменално. Развитието на срещата даде възможност да играят всички наши баскетболисти. Сега имаме повече време да се готвим за следващия мач, който е с Лукойл Академик в Правец".


Треньорът на Ямбол Нинослав Мариянович бе лаконичен. "Имахме проблеми преди мача - заради заболяване не можахме да използваме Пупович. В хода на срещата заради контузия се лишихме и от Милян Боцка, който практически игра само едно полувреме. Предстои ни още много работа".