Ръководството на Бф Вдигане на тежести официално взе решение за оттегляне на националните отбори (мъже и жени) от участие в летните олимпийски игри в Пекин.

Както е известно, 11 състезатели от националния отбор (8 мъже и 3 жени) дадоха положителни проби за допинг, за анаболния стероид метандиенон.

БФ Вдигане на тежести разпространи чрез БТА официална декларация във връзка със скандала




Декларация за оттегляне на националните отбори по вдигане на тежести от участие на Олимпийските игри в Пекин 2008:

След проведения на 8 и 9 юни 2008 година допингтест бе установено наличието на веществото метандианон (анаболен стероид) в пробите на 11 национални състезатели, водещи подготовка за участие на Олимпиада 2008 година. В тази връзка БФ Вдигане на тежести взе решение да оттегли националните отбори по вдигане на тежести - мъже и жени, от участие в Олимпийските игри.

Откритото вещество е бионабол и се установява при тестване минимум 6 месеца след употреба. Това изключва вариант за директен прием, който е безсмислен 50-60 дни преди Олимпиадата, както и заради посочения дълъг период на излъчване от организма и факта, че проби се вземат поне веднъж месечно. Внасянето му в организма може да стане по хранителен път или чрез средства за възстановяване.

Възоснова на предварителните данни се предполага че веществото е попаднало в организма на щангистите най-вероятно чрез "замърсен" с метандианон прахообразен позволен възстановителен препарат от вида на протеин или креатин.


Не е изключено теоретично и приемането му с храна, или недобросъвестна интервенция. Със сигурност можем да твърдим, че действието и механизмът за анализ на метандианона са банално известни в средите на тежката атлетика и са отречени от десетилетие.

На 2 юли се навършва една година, откакто новото ръководство на БФВТ пое управлението на българските щанги в тежък за тях период. Само след около 45 дни България имаше отново своя световен шампион, вицешампион и двама бронзови медалисти, както второ място на световното първенство в Чанг Май (Тайланд) само на 2 точки след Китай.

Месец по-късно младежите на България станаха трети в Европа на първенството в Тенерифе.

Ръководството на БФВТ положи неимоверни усилия за осигуряване на максимално добри условия за олимпийска подготовка и успя да защити двойно по-голям бюджет от предходната година, срещайки адекватно разбиране от ръководството на ДАМС.

Последва блестящ ренесанс на Българските щанги в международен аспект - за пръв път България имаше безапелационно избран на конгреса във Венеция Първи Вицепрезидент на Европейската федерация по вдигане на тежести и общо 4-ма души избрани в нейните ръководни органи от 4-ри възможни. Никоя друга държава нямаше този успех.

Подготовката на националните отбори вървеше ритмично и по план, с 6 бронзови медала на първенството на Стария континент в Италия. Всичко говореше за логичен и очакван успех в Пекин.

За съжаление международният успех на БФВТ не можа да се увенчае с олимпийския триумф на нашите тежкоатлети. На прага на Игрите в Пекин надеждите са попарени, положеният труд е обезсмислен и сълзите пред разветия национален трибагреник са заменени със сълзи на безсилие.


Причините тепърва ще установяваме. Със сигурност една година не ни стигна да изчистим бунището от натрупани проблеми. Едно е ясно - сега има достатъчно време да си отговорим на тежките въпроси. В подробен доклад до МФВТ ще бъде направен анализ и фактите, залегнали в него, ще са основа за предстоящите санкции.

Виновните ще бъдат наказани.

Убедени сме, че Българските железни мъже и момичета и занапред ще диктуват темпото на международните подиуми.


Антон Коджабашев, президент на БФВТ

Тенчо Тенев, секретар на БФВТ