Утре - 16 декември, се навършват 136 години от рождението на автора на емблематичното стихотворение "Сине мой" - Стамен Панчев. По този повод, от 17 часа пред неговия паметник в центъра на града ще бъдат положени цветя, а след това в Исторически музей - Ботевград ще състои проява под наслов "Поетичен паралел между две епохи: Стамен Панчев – Любомир Чернев".


Стамен Панчев, който възприемаме като духовен баща на Ботевград, не се нуждае от представяне. Що се отнася до Любомир Чернев, това ще бъде първато му среща с ботевградската публика. Той е съвременен поет. Роден е през 1960 година в София. Завършил е УНСС. През седемдесетте и осемдесетте години на миналия век е печатал стихотворения във вестниците „Средношколско знаме”, „Студентска трибуна”, „Народна младеж”, „Пулс”, „Литературен фронт” и в списанията „Читалище”, „Жената днес” и „Пламък”. През 1991 година излиза от печат първата му стихосбирка „Градска хроника”, следват и други заглавия. Член е на Съюза на българските писатели.


За творчеството на Любомир Чернев литературният критик Милка Павлова казва: „С лириката си Любомир Чернев е едновременно в своето време и в бъдещето. Той отразява новото мислене на човека с модерно съзнание, чрез изповедната интонация и подтекста. Поезията на Любомир Чернев е актуална, с разкрепостен дух и с непримиримост към еснафското удобство.”.


В Ботевград Любомир Чернев ще представи стихосбирката си "Обещах да те намеря".