Община Ботевград приключва финансовата година със заем от 3 650 000 лева, отпуснат от Министерството на финансите във връзка с наложената финансова корекция на проекта за изграждане на градска пречиствателна станция за отпадни води. Срокът за погасяване беше 25 декември. Това остава да се случи, поне на хартия, през настоящата година. Ако делото,  което община Ботевград е завела срещу наложената корекция от Министерството на околната среда и водите, не завърши с успешна развръзка за общината, тя няма да може да върне този дълг в рамките на тази година. При такова развитие по казуса, ще трябва да прибегнем към поемане на дългосрочен общински дълг, който да изплащаме в продължение на няколко години по определена схема.  Това каза кметът Иван Гавалюгов по време на първия си брифинг с местните медии днес. Той съобщи, че при встъпването си в длъжност на 12 ноември общината е имала други задължения, по-голяма част от които вече са разплатени. По думи на Гавалюгов  проблем остава  вътрешната задлъжнялост.


„Възложих на новия управител на ВиК да направи проверка на всички общински обекти – детски градини, спортни съоръжения, кметства и други, дали са коректни платци. Преди няколко дни получих съответния доклад, в който се посочва, че сумата, която ще бъде инвестирана за монтиране на водомери за отчитане на използваните количества вода, е в размер на над 1500 лева, при средна цена на един водомер – 30-40 лева. Това означава, че 50 общински обекта не са имали водомери към настоящия момент. Някои от тях изобщо не са били инкасирани, а други са били инкасирани на база, което е едно сериозно ощетяване на общинското ВиК дружество. Що се отнася до община Ботевград, тя е започнала да си плаща. Заварих поредица от плащания на база, някъде от началото на ноември бяха начислени плащания за няколко месеца назад. Информацията, че общината и редица общински обекти не са си плащала водата, се потвърди”, сподели Иван Гавалюгов. Той каза, че порочната практика общинските обекти да не си плащат водата, ще бъде премахната. „Това ще е една от преките мерки, които допълнително ще подпомогнат финансовото оздравяване на ВиК дружеството”, подчерта Гавалюгов.


Кметът съобщи, че към днешна дата състоянието на фирмата е стабилизирано дотолкова, доколкото не трупа нови задължения и успява с финансовата си дейност да връща част от задълженията. По негови думи, качеството на услугата няма да се подобри, без някакви преки инвестиции, които в момента не са по силите на ВиК.
„Преди два месеца ми бе поставен нещо като ултиматум от предишния управител, че дейността на дружеството трябва да се дотира от общината със 70 000 лв. на месец, но аз категорично отказах. Излиза, че съм бил прав. То функционира и без тези средства, и нещо повече – изплаща си и задълженията”, каза Иван Гавалюгов.


Общинско предприятие „Балкан”, което стопанисва общинските спортни имоти, дължи на газовото дружество „Балкангаз” близо 50 000 лева. Това е друг пример за вътрешна задлъжнялост на общината, посочи Гавалюгов.  „Някои от задълженията са повече от година назад. Със сигурност ще бъдат изплатени в най-скоро време в пълния си вид. Още този месец ще бъде изплатена по-голяма част от тези средства, категоричен бе кметът. – Ако общината дава лошия пример, няма как да изисква от гражданите да бъдат коректни в това отношение”, заяви той в допълнение.


По отношение на съдебния спор между общината и фирма „Травъл Медия Груп”, изработила декорите и костюмите за историческата възстановка „„Последните дни на Иван Шишман”, Иван Гавалюгов  заяви следното: „Съвсем скоро ще се разбере каква е ревизираната позиция на общината по отношение на иска от нейна страна към фирмата и насрещния иск от Травъл Медия Груп към общината. Двата иска са обединени в едно дело. Общината твърди за неизпълнение на договора и съответно иска от Травъл Медия Груп да  възстанови преведената авансова сума в размер на 30%. Фирмата пък претендира за неизплатена част по договор с общината. Случаят е, меко казано, странен и не е точно такъв, за какъвто сме знаели до скоро. В процес на преговори сме с потърпевшата фирма и съвсем скоро време мисля, че ще стигнем до извънсъдебно споразумение. Но средствата за реално извършените разходи ще бъдат изплатени от общинския бюджет, а не от оперативната програма „Регионално развитие”, тъй като имаме наложена 100-процентова корекция с оглед на това, че извършените проверки показват неизпълнение на проекта от страна на общината, т.е. всички разходи остават за нейна сметка. Ние ще се опитаме да ги минимизираме.”.


Иван Гавалюгов сподели още, че заварва “странни организационни отношения в самата администрация” и „странни практики”. „Странно е, че общината изгражда обекти без да има проекти за тях, без никаква техническа документация, което е категорично нарушение на Закона за устройства на територията и редица други закони. Изискал съм съответните проверки и доклади от съответните служители, през чиито ръце е преминала цялата процедура, образно казано”, обясни той. Гавалюгов изброи обекти, които години наред са функционирали без акт за общинска собственост. Сред тях са пенсионерски клубове, ромския клуб в кв. „Север” и други. Също така се оказало, че има строителство на детско заведение, но без проект. Системата за видеонаблюдение също е изградена в разрез с всякакви правила.


„Изнасям тези факти, защото много хора се интересуват как е работила общината. Общината е изисквала, което е и нейната функция, законосъобразни действия от страна на физически и юридически лица по отношение на техните инвестиционни намерения, а в същото време е била най-големият закононарушител поне през последните 12 години”, каза в заключение кметът Иван Гавалюгов.