„Тези оставки не бих ги нарекъл оставки, а абдикиране на определена група хора от мъжкия баскетболен отбор на Балкан. Единствено онзи ден ми стана известно, когато г-н Вукойчич заяви, че всъщност имал предизвестие за разтрогване на договора му, тъй като не му били изпълнили някакви поети ангажименти от старото ръководство за подсилване на отбора пред декември или началото на януари. За тези ангажименти никой няма как да знае, извън хората, които са ги давали. Поне той така се аргументира. За това защо не е казал той каза, че била несигурна обстановката около отбора. За това, че напускат и другите хора от треньорския щаб научих днес и нямам идея с какви мотиви. Предполагам, че от солидарност към напускането на Влада Вукойчич. 


За мен е абсолютно нелогично и неаргументирано при положение, че само преди няколко дни на среща с клуба категорично беше заявено от мен като кмет на Община Ботевград пълна подкрепа и то не за първи път към отбора и поемане дори и на личен ангажимент да се осигурят дори на 100% необходимите финансови средства до края на сезона. При положение, че Община Ботевград вече е гласувала 60% от тези средства, които ще бъдат осигурени. След като г-н Луканов се отказа да участва абсолютно категорично в осигуряването им, аз поех ангажимент, че ще бъдат поети от мен. Имам вече разговори в тази посока, че необходимите средства до края на сезона и договорите ще бъдат изпълнени на 100%. На тази среща дори капитанът на отбора Мартин Маринов благодари за подкрепата и заяви, че вече са спокойни, защото е имало някакво напрежение в отбора и аз не знам защо. Но може би е нормално. 


Винаги съм заявявал в редица медийни изяви още в стъпването ми в длъжност като кмет, че Общината твърдо застава зад отбора. Тя пое вече ангажимент и плати до декември 100 000 лева. Останалите 200,000 лева ще бъдат осигурени в следващите два,три месеца, когато са необходими на клуба. 


Действията са меко казано странни, а изнесената информация в медиите в 90% е или изкривена, или абсолютно невярна, но така са решили и така са го написали. Явно така им е удобно на някои да интерпретира фактите. Даже някои неща не са факти, а пълни измислици като например, че г-н Луканов бил изявил намерение да продължи да участва под някаква форма в издръжката  на отбора до края на сезона и в организацията и управлението, за което аз лично нямам нищо против. Тази информация достигна до мен от Михаил Михайлов, която информация му била подадена от Любо Лилов. После се чух след два часа с г-н Луканов, след като никой не ми се обади и той категорично отрече. Така се оказа, че тази информация практически е невярна.  За пореден път каза, че няма да продължи да участва. Това си е някакъв негов личен избор, редно е да го попитате и него. Причината при всички положения не би трябвало да бъде отношението на Община Ботевград и моето лично към баскетболния клуб, защото Общината прави дори повече от разумното за осигуряване на средствата за издръжка на този отбор. Това нещо днес прочетох, че е поместено в треньорското ръководство на БК Балкан и едва ли не е представено като факт, че кметът на Община Ботевград Иван Гавалюгов отказва. 


Още през ноември месец Общината пое ангажимент до края на сезона да осигури 300 000 лева само за мъжкия баскетболен отбор. Тогавашното ръководство остана да реши и уточни как ще покрие останалите необходими средства. Първо щеше да има 300 000 лева дефицит, а после, след като предоставиха необходимата финансова документация, се оказа ,че не са 300 000, а са 150 000 лева, които са необходими до края на сезона. Тогава те благодариха за оказаната подкрепа от Община Ботевград, изразиха  надежда и задоволство, че тя продължава да подпомага сериозно баскетболния отбор. 


В следващата седмица прочитам в медиите, че старото ръководство си подава оставките. Абсолютно алогичен факт на фона на  публично декларираната подкрепа. След което, естествено, се назначи ново общо събрание, на което да бъде избрано ново ръководство, което вече е факт. През този период имаше някакви индикации, даже Цветан Луканов направи първа среща и заяви, че,ако е необходимо и се стигне до там, че дефицитът в бюджета стигне до едни 100 000 лева, които няма кой да осигури, той поеме ангажимент да ги осигури. Това бе заявено пред Кабелна Телевизия „Ботевград“. В последствие се оказа, че това негово намерение, желание или декларация не се изпълнява. Няма проблем. Може да има финансови затруднения или нещо друго, което да го спира. Въпреки това поехме ангажимента да осигурим всички финансови средства до края на сезона. 


Многократно сме отправяли запитване към тях дали искат да продължат участие в новото ръководството на Балкан, дори и в някакъв нов вариант, ако искат. Категоричното желание е, че не искат да участват.   


За мен всички тези действия идват и са инспирирани от други цели извън спорта и малко или много потвърждават не само  моето съмнение е, че тяхното участие в БК Балкан е било продиктувано от някакви интереси чрез спорта извън спорта. Нямам друго логично обяснение. Може би са давали много средства, за което много хора им благодарят и може би и аз би трябвало да кажа, че им благодаря, макар че нямам представа колко точно са. Няма значение колко са, те са фирмени или лични средства на г-н Луканов. Последващите му действия след смяната на ръководството са абсолютно алогични и хвърлящи доста сериозни съмнение върху мотивите му той да дава тези средства. В резултат ,може би и като капак, надявам се, че е последното действие, което е абсолютно негативно за клуба, е напускането на цялото треньорско ръководство на отбора в един доста неподходящ момент, само три седмици преди финала за Купата на България, на които е домакин е именно Ботевград. „