Финансовата бомба, заложена на общината от предишното управление, гръмна със страшна сила. На днешния брифинг с медиите кметът Иван Гавалюгов изнесе обобщени данни за това какви суми дължи община Ботевград към настоящия момент на три министерства. Той съобщи, че общият размер на задълженията възлиза на 8 387 379 лв.  Те са натрупани от финансови корекции, наложени по проекти на общината, реализирани през стария програмен период - 2007 – 2013 год., който приключи в края на миналата година.


За продажбата на земни и скални маси, получени при изкопните работи при изграждане на регионалното депо за твърди битови отпадъци, се твърди, че е непредвиден в проекта приход за общината и съответно се иска сумата от 1 675 578 лв., която би била получена в резултат на продажбата. Община Ботевград е оспорила исканата сума от Министерството на околната среда и водите в съда. Към настоящия момент процедурата е в Административен съд – София област, съобщи кметът Иван Гавалюгов. 


Задълженията на общината към Министерството на финансите възлиза на 3 650 992 лв. Сумата представлява безлихвен заем, отпуснат за довършване на пречиствателната станция за отпадни води. Причината общината да прибегне до този заем бе наложената финансова корекция от 25% върху стойността на проекта за изграждане на съоръжението.  


Този заем трябваше да бъде върнат до края на 2015 год., но поради липса на финансова възможност, общината не можа да се издължи в срок. Към настоящата година е изготвен погасителен план, по който община Ботевград трябва да внася по 410 000 лв. на месец. „Трудно е да върнем сума, която представлява повече от 60% от собствените приходи на общината за една година. Вероятно ще предоговорим погасителния план с идеята да разсрочим заема във времето”, коментира Иван Гавалюгов.   


Следващата сума - 2 154 868 лв., която общината трябва да връща, представлява неверифицирани разходи по проекта за градската пречиствателна станция за отпадни води.  За това задължение общинското ръководство разбира преди броени дни, когато отправя искане към Министерството на околната среда и водите за окончателно плащане по проекта за изграждане на съоръжението. Всъщност това е допълнителна сума към вече наложената финансова корекция от 25%. 


Към момента общината дължи 905 941 лева /894 238, 17 лв. – главница и 11 702, 91 лв.- лихва, начислена към 27 април 2016 г./ по проекта за развитие на туризма, който бе реализиран по ОП „Регионално развитие”.  Ако тази сума не бъде издължена в най-кратък срок, Националната агенция за приходите ще пристъпи към принудително събиране на вземането на държавата. Това се казва в уведомителното писмо на НАП до община Ботевград.   


„Оспорваме  абсолютно всички наложени корекции, с изключение на дълга от  3 650  992 лв., с ясното съзнание, че по някакъв начин отлагаме тяхното плащане,  а за друга част считаме, че има основание да бъде редуцирана корекцията или да бъдат признати някои извършени разходи, които през времето не са били признати и се дължат към съответното министерство, което е финансиращ орган по съответната оперативна програма. Факт е, че към момента тези пари са  изискуеми. По някои от тях има срок за доброволно изпълнение, други ще се събират принудително от НАП, даже част от тях се олихвяват, и то с една доста сериозна лихва”, обясни кметът Иван Гавалюгов. Той потвърди думите си със съответните писма и документи. 


„Почти сигурно няма да се разминем без дългосрочен заем, който ще вземем от финансова институция, за да започнем поетапното погасяване на част от тези задължения.  Най-вече за безлихвения държавен заем, който не може да остане безкраен в този си статус. Каквото и разбиране да проявяват министерствата за разсрочване и отлагане на тези задължения, те си остават. Силно се надявам започнатите дела по всички финансови корекции да приключат успешно за общината, което означава поне съществено редуциране на тези суми в резултата на признаване на някои разходи”, каза още Гавалюгов. 


Трябва да е ясно, че община Ботевград към настоящия момент е сериозен длъжник на държавата. Нещо повече – при последния ми разговор в Министерството на финансите ми бе заявено, че дори има вероятност община Ботевград да попадне в списъка на общините със сериозни финансови проблеми, на които ще бъдат наложени оздравителна програми и мониторинг. Но това ще стане по преценка на eксперти от министерството ”, добави кметът.


Иван Гавалюгов съобщи, че въпреки всички тези сериозни задължения, общината е финансово стабилна към настоящия момент. „Вътрешно провеждаме една доста стриктна финансова политика. Смея да твърдя, че доста разумно харчим и успяваме да покриваме всички текущи задължения, дори да мислим за реализация със собствени средства на някой неотложни ремонти и инвестиции, които трябва да извършим на територията на общината. Това ми дава успокоение и увереност, че ще успеем да върнем в обозримо бъдеще тези задължения, натрупани в резултат на лошо управлявани проекти”, каза още Иван Гавалюгов и допълни: „Изнасям тази информация сега, защото умишлено изчаквах момента, в който ще приключат преписките и окончателните доклади за реализация на проектите в предходните периоди.”.