Община Ботевград се нарежда на първо място в Софийска област по брой доброволци, участвали в националната екокампанията „Да изчистим България заедно”, която се проведе на 4 юни. Това съобщава пресцентърът на областната администрация. Оттам обобщават: 


6123-ма доброволци от 21 общини в Софийска област се включиха в кампанията „Да изчистим България заедно“. До 17.00 часа днес те събраха общо 678.11 тона отпадъци, като количеството ще се увеличава, тъй като извозването до депата за смет ще продължи и през следващите два дни.


За поредна година в кампанията се включват Областната администрация на Софийска област, общинските администрации, неправителствени организации, училища, фирми и ведомства от региона, както и много самостоятелни доброволци. 


Тази година инициативата да направят България по-чисто място и да дадат добър пример, прегърнаха 101 ведомства и фирми от Софийска област, 46 училища, 24 неправителствени организации. Те почистиха общо 135 нерегламентирани сметища на територията на областта. Най-голям бе броят на доброволците в община Ботевград – 990 души. Най-много отпадък пък събраха и депонираха в община Костинброд – 144.82 тона.


За извозването на събраните отпадъци от МОСВ бяха предоставени 438 броя бонове за гориво, чиято обща стойност е 8760 лв. Те бяха разпределени между участващите общини на база броя на населението в тях. 


По данни на организаторите на „Да изчистим България заедно“ - bTV Media Group, близо 20% от общините в страната са повишили активността си в нея от началото й до 2015 г. Това показва географски информационен анализ, изготвен на база на фактическите данни от картата на инициативата.


Областният управител г-жа Росица Иванова благодари на всички, които подкрепиха кампанията, като се включиха активно в почистването на Софийска област. Тя отправи апел към обществеността в бъдеще зоните, които имат нужда от чистене, да стават все по-малко.