Община Ботевград беше отличена за най-много доброволци – 990 човека, участвали в миналогодишното издание на екокампанията „Да изчистим България заедно”. Този показател й отреди първо място в Софийска област. Отличието бе връчено на зам.-кмета Борис Борисов от главния мениджър на кампанията – Мария Лазарова. Това стана на Национална среща, проведена на 26 юли в София, а поводът за нея бе предстоящият старт на инициативата тази година. Борисов бе единственият представител на община.   


Под мотото „Играем чисто! България един отбор“ за седма поредна година стартира „Да изчистим България заедно“ – най-мащабната и успешна зелена инициатива у нас. Всички институционални и бизнес партньори на кампанията се събраха на Националната среща на 26 юли, за да обявят своя принос към тазгодишното издание на кампанията на bTV и да споделят заедно своята мисия за чиста България.


Самата инициатива ще има състезателен елемент през 2017, а този път денят на голямото почистване, 16 септември, бележи не финала, а началото на „Да изчистим България заедно“. Елена Яръмова и Валери Генов – едни от любимите лица на спортната редакция на bTV –представиха правилата на турнира по почистване. Всеки може да бъде отбор – семейство, детска градина, училище, компания или дори цяла административна област. Важното е да бъдат отбелязани най-много зелени точки на картата на кампанията.


Официални гости на Националната среща на партньорите на „Да изчистим България заедно“ бяха министърът на младежта и спорта Красен Кралев, заместник-министърът на околната среда и водите Николай Кънчев, заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева, заместник-министърът на земеделието и храните Атанас Добрев, Николай Копринов и Гълъб Донев от администрацията на президента на Република България, Евгения Караджова – изпълнителен директор на ЕСРИ България, Тодор Бургуджиев – изпълнителен директор на ЕКОПАК България АД, представители на областните дирекции в страната, лицата на bTV и др.


Водещите Мариана Векилска и Емил Чолаков – дългогодишни посланици на инициативата –съобщиха от името на организаторите, че си поставят амбициозната цел с помощта на всички доброволци и партньори да се постигне трайно решение на проблема със замърсяването и да се възпрепятства негативното въздействие, което оказват върху околната среда затрупаните под снега отпадъци. Идеята е да се осъществят по-дългосрочни резултати, а именно поддържането на чистотата на околната среда, установяването на добри практики за генериране на т.нар. нулев отпадък, образованието и възпитанието на по-младите в грижа за природата.