Има сериозен проблем с изтичане на вода от градските шадравани. Това е причината фонтаните да не работят. 


„Преди три седмици общината е поръчала съответните материали, с които ще бъде направена подходяща изолация на шадраваните, тъй като по информация на запознати лица от администрацията, има сериозни течове. Доскоро водата, която се използва от общинската администрация, включително и за фонтаните, не се заплащаше на ВиК, което бе преустановено като практика още с моето стъпване в длъжност. Освен всичко друго, не бих желал да плащаме едни излишни сметки за изразходване на вода вследствие на течове, независимо от това дали са от шадраваните или от някъде другаде”, каза кметът Иван Гавалюгов в отговор на въпрос на наш репортер: „Защото градските фонтани не работят?”.


По думи на кмета, фонтаните ще заработят в края на другата седмица. „Те могат и в момента да работят, но ще продължават да губят огромно количество вода на денонощие, което вече ще се заплаща от общината на ВиК”, допълни Иван Гавалюгов. Той съобщи, че приоритетно ще бъде ремонтиран и пуснат фонтанът до часовниковата кула. 


По повод въпроса за неработещите фонтани, кметът сподели още, че по негово мнение и по това на главния архитект, се налага едно цялостно препроектиране на централна градска част, като се мотивира така:  „В крайна сметка, през годините, каквото е правено, добавяно – цветарници, фонтани – на едно място, на друго място – е без проектиране . Става дума за по-ново време, не говоря за времето, когато този площад е добил своя актуален вид – преди 30 години назад. Нещата са вършени малко на парче и считам, че има сериозни проблеми. Това налага препроектиране на централната градска част, за да бъдат определени съответните зони за разполагане на цветни алеи, фонтани, тревна площ, дървета, заведения, търговски площи и т.н. Говорим за ново градско оформление в централна градска част по отношение на вертикалната планировка, общо казано.” .