Трета състезателка на треньора Георги Димитров бе уличена в употреба на забранени вещества. Това е бегачката на 800 метра Теодора Коларова. Шестата от Европейското първенство по лека атлетика в Гьотеборг'2006, тя е със спрени права заради положителна допинг проба, оповестиха от родната федерация. Състезателката, тренираща при Георги Димитров, е била посетена от допинг ченгета на 26 юни в София на посочен от нея адрес.

Контролът е бил извънсъстезателен (така наречените "out of copetition test"), като Коларова е дала за изследване урина. Пробата е била изследвана в лабораторията за допинг анализи в Лозана. Повторният анализ или така наречената "Б" проба също е дала положителен резултат.

На 7-и август БФЛА е информирала Коларова за положителния резултат от изследването на А пробата и за това, че до 10-и август трябва да представи писмено обяснение по случая.

Също така и че има право да поиска изследване на Б допинг пробата за своя сметка. На 10-и август лекоатлетката дава писмено обяснение, в което отрича да е използвала забранени медикаменти и иска отваряне на Б пробата.

От БФЛА незабавно изпращат обяснението й в Международната федерация по лека атлетика. От ИААФ още същия ден информират БФЛА, че намират за неприемливо обяснението на Коларова и временно спират правата й до изясняване на случая.

На 13-и август от БФЛА информират лекоатлетката за наложената й мярка от ИААФ и, че има право до 27 август да подаде писмено искане за изслушване пред УС на БФЛА.

Ден по-късно шефът на федерацията Добри Карамаринов обяви, че атлетката няма да пътува за световното първенство в Осака, тъй като била болна от летен грип.

На 26-и август Коларова подава искане УС на БФЛА да я изслуша в рамките на 2 месеца или до 25 октомври. Междувременно от ИААФ информират БФЛА, че резултатът от втората проба също е положителен и потвърждава този от първата.

Така сега остава Теодора Коларова да бъде изслушана от УС на БФЛА на 25-и октомври. Решението по случая БФЛА ще вземе на 26-и октомври и ще уведоми своевременно представителите на медиите.

"При вземането на решение ще имаме предвид абсолютно всички факти, но случаят на Теодора Коларова не е напълно идентичен с предишните два (на Венева и Стамболова)", заяви президентът на БФЛА Добромир Карамаринов.

Теодора Коларова е третата състезателка, тренираща при Георги Димитров, която в рамките на 6 месеца дава положителна допинг проба. Както е известно със спрени права в момента са еврошампионката на 400 метра от Гьотеборг'2006 Ваня Стамболова и европейската вицешампионка на скок височина от същото първенство Венелина Венева. На 24-и януари двете лекоатлетки дадоха положителни допинг проби за наличието на тестостерон или неговите производни.

Междувременно в БФЛА пристигна уведомително писмо от Международния спортен арбитражен съд, че делото на Стамболова и Венева срещу ИААФ ще бъде гледано на 14 декември (резервни дни 17 и 18, ако не стигне времето).

"Доволен съм, че вече има определени дати по случая със Стамболова и Венева и той ще бъде окончателно разрешен. На 14-и декември КАС ще разгледа техния казус. Оставени са и две резервни дати 17 и 18 декември, ако се наложи по-дълго разглеждане. На делото могат да присъстват както двете състезателки, така и упълномощено от тях лице - адвокат", каза Карамаринов.

Както е известно Стамболова и Венева оспорват редовността на извършения анализ от лабораторията в Лозана с мотива, че при техните случаи е налице малко превишаване на нормата на тестостерон в организма, което може да се дължи на процентната допустима грешка при анализирането на допинг пробите им.