Лидерът на Демократи за силна България Радан Кънев заяви за botevgrad.com, че е добре запознат с двете писма, в които настоящи и бивши съветници от Ботевград представят данни за констатирани сериозни закононарушения по време на предишното управление на общината и питат държавни институции, до които са адресирани, защо до този момент остават безнаказани.


“Тези две писма дават отговор до голяма степен защо аз не съм част от управляващото мнозинство и отказвам да нося отговорност за начина, по който се управлява страната, вече почти една година, в момента, в който съдебната реформа беше подменена – през декември 2015-та година. Тези писма показват на практика какво се случва в българската прокуратура, в българското правосъдие и въобще в цялата правоохранителна система, която включва и структурите на изпълнителната власт“, каза Радан Кънев.


Ето как коментира той позицията на авторите на писмата: “Възмущението на авторите на писмата е напълно оправдано. Това е една последователна  и смела гражданска позиция, а искам да отбележа, че тези хора поемат и значителен риск, защото е известно колко са силни позициите на Георги Георгиев в Ботевград. Те за първи път поставиха въпроса, когато той държеше цялата власт в града и общината в ръцете си. Продължава и в момента да отстоява своята позиция. И бездействието на главния прокурор, и на прокуратурата, изобщо, по въпроса, както и на изпълнителната власт, действа обезкуражаващо и на други хора с подобна активна позиция. Защото те поемат рискове, а се сблъскват с политически чадър над престъпна дейност.


Според Радан Кънев последица от този политически чадър е фактът, че авторите на първото отворено писмо до институциите се оказаха единствените подсъдими в Ботевград. 


“Срещу Георги Георгиев не се предприемат ефикасни мерки – няма наказателно преследване, няма образувано дело, няма присъди. Вместо това следват ответни мерки. Хората, които са били камбаната за това, че е налице престъпна дейност, могат да бъдат обвинени в клевета, каза той и допълни: “Тези чадъри над престъпна дейност са изключително опасни за цялото общество. Това не е проблем само в Ботевград, а в цялата страна. Който има гражданската смелост да постави проблемите публично, накрая той се превръща в преследван и репресиран. Няма никакви съмнения, че на много места в страната прокуратурата се използва за политическа репресия и разправа с неудобните на властта. Единственото, което не прави, е съвестно да си изпълнява функциите. Ботевград е наистина много тежък пример в това отношение“, коментира лидерът на ДСБ.  


На въпроса кой може да протежира бившия кмет на Ботевград, Радан Кънев отговори така: “След като загуби изборите, защото той стана нетърпим напълно за местната общност, в крайна сметка събра всички активни граждани срещу себе си, което доведе и до победата на сегашния кмет Гавалюгов. Тази победа не беше изненадваща за хората, които добре познават ситуацията в Ботевград. След това обаче Георгиев се превърна в основен икономически фактор. Когато злоупотребите с власт не се разследват, политическата власт се превръща в икономическа. Това е един процес, който ние наблюдаваме вече през целия преход в България – че криминално натрупаните средства още от комунистическия режим бяха превърнати след това от държавна сигурност в икономическа власт. Това се случваше многократно, с различни корумпирани управници. И сега, вместо политически, имаме икономически олигарх в Ботевград и на много други места. Аз бих търсил политическия чадър в бизнес партньорствата му и натрупаните бизнес зависимостите по време на управлението му.


Никой в Реформаторския блок, нито хората, които са в управлението, нито тези, които сме в опозиция, не можем да подкрепим реабилитация на Георгиев. Искрено се надявам, че е така. Знаете, че ДСБ и Движение България на гражданите са най-активни  от Реформаторския блок в Ботевградска община. По отношение на ДСБ съм абсолютно уверен, че никога няма да се примерят с грабежа, който беше в общината. Мисля, че това се отнася и за колегите от ДБГ“, допълни Кънев. 


На въпроса дали възнамерява да потърси контакт с националното ръководство на ГЕРБ във връзка със ситуацията в Ботевград, дала повод за второто отворено писмо, Радан Кънев заяви: “Аз лично вече съм изчерпал доверието си в националното ръководство на ГЕРБ. Бих призовал колегите, които все още подкрепят ГЕРБ, по специално Движение България на гражданите, те да потърсят такъв контакт.