Черно евробъдеще за баскетболния ни тим

Големият лъскав балон с името Пини Гершон, който трябваше да изведе българския баскетбол до нечувани висини, се спука. Да, точно така. Спука се във Варшава срещу отбора на Полша. Първата проверка на именития израелски специалист начело на българския представителен тим извън граница сложи прът в колелото на надеждите за атрактивен и резултатен баскетбол. Да, първата контрола приключи с победа за българите с девет точки аванс (75:66). Вторият мач обаче показа реално какви са възможностите на българския състав с това треньорско ръководство, а именно - провал с 31 точки в полза на поляците (61:92). Дори и двата отбора да са играли с резервните си състави.


Причините за този неуспех на българския тим вероятно са много. Ако попитаме треньорския щаб, те вероятно ще ни обяснят, че младите играчи в тима не са се сработили достатъчно, че това са първи срещи на целия отбор като комплект, че е проведен поредният треньорски експеримент в родния баскетбол и т.н, и т.н. Версиите биха били много, ако започнем да разсъждаваме какво и защо се случи във Варшава.

Ако погледнем в бъдещето обаче, трудно ще видим българския отбор как прескача квалификациите за европейското първенство. Не че момчета като плеймейкърa Тодор Стойков или широко дискутирания Филип Виденов не могат да играят баскетбол, а поради някои малки забележки към треньорския щаб.

Трудно е за вярване, че успешен треньор като Пини Гершон ще работи без пари за България и без качествени помощници. Ако е така, лошо. Защото безплатните работи винаги излизат гнили. Трудно е да повярваме, че шоумен като Константин Папазов ще се откаже да позира пред тв камерите и ще каже нещо на разбираем език на играчите. Остава само и единствено Любо Минчев, който, за наше съжаление, все още няма необходимия опит да води националния отбор. Тази работа не става само със желание, а е необходим стаж.

Веселин Караиванов