Вчера се състоя среща на кмета на Ботевград Иван Гавалюгов със студенти от Международното висше бизнес училище (МВБУ). Той обсъди с тях предприетите действия и своите виждания за развитието на туризма в общината. В непринуден разговор кметът представи проектите в тази сфера. От своя страна студентите зададоха въпроси и споделиха идеи си. 


В срещата участваха студенти от II и ІV курс в бакалавърска програма „Туризъм”. Тя беше организирана от техния преподавател гл. ас. д-р Десислава Алексова. Предварително младежите получиха за задача да се запознаят подробно с Програмата за развитие на туризма в Община Ботевград, изготвения това лято ситуационен анализ и културния календар на общината, както и с добри практики, свързани с възможностите на Ботевград за развитие на туризма и превръщането на общината в атрактивна туристическа дестинация. 


 „Срещите със студенти по туризъм от МВБУ се превърнаха в традиция. Това е много ценно, тъй като младите хора са необременени и често пъти имат свежи идеи, които можем да обсъдим. Общината винаги е била и ще бъде отворена за техните мнения, предложения и препоръки“, подчерта в края на срещата Гавалюгов. Той покани студените да се включат и в практически инициативи на общината, свързани с туризма.


Участие в срещата взе и Диана Гешева, която от месец и половина работи като младши експерт по туризма в общинската администрация. Тя разказа за участието си в Националния конкурс „Община с най-добра маркетингова политика 2017”, която се проведе миналата седмица в Ловеч, за инициативите WikiBotevgrad и Приключенски многобой Ботевград 2017, в подготовката на които също взе дейно участие.


„Също завърших туризъм миналата година в МВБУ. Д-р Алексова ни организира подобна среща с г-н Гавалюгов по време на последния семестър. Тогава изобщо не съм предполагала, че ще започна работа в общината. Ще се радвам, ако мога да бъда полезна на студенти, изучаващи туризъм, тъй като и аз съм минала по този път. Уверявам Ви, че няма нищо по-хубаво от това да се реализираш по специалността в родния си град. Пожелавам го най-искрено и на Вас“, каза Диана Гешева пред студентите.  


Кметът от своя страна отговори на въпроси, свързани с актуалните оперативни програми в сферата на туризма и възможностите на общината да кандидатства с проекти за финансиране. Те проявиха интерес и към Стратегията на Местната инициативна група – МИГ Ботевград, която е внесена за одобряване. 


Това бе четвъртата по ред среща на кмета Гавалюгов със студенти по туризъм от МВБУ. Предишните се състояха през пролетния семестър на  2016 г. и през май месец 2017 година, информира гл. ас. д-р Десислава Алексова. Тя предостави и снимки от събитието.