9 205 лева ще получи от държавата бившият кмет на Община Ботевград – Георги Георгиев за отчужден имот от 2 декара, който влиза в територията на 33-километровото трасе на скоростния път Ботевград – Мездра. Това става ясно от публикацията в новия брой на "Ботевградски вести плюс".


Общо 180 000 лева ще плати държавата за отчуждаване на частни имоти в общината заради скоростния път.  


На 1 февруари Министерски съвет взе решение за стартиране на процедурата по одържавяване на частни имоти за разширяването на 33-километровото трасе на скоростния път Ботевград - Мездра. Имотите се намират в землищата на Ботевград и на селата Скравена, Новачене, Рашково, а също и на Мездра и селата Люти дол, Типченица, Ребърково и Дърманци. 


Имотите са описани по вид, площ, местонахождение, размер на паричното обезщетение и собственици. Средствата, необходими за финансиране на процедурата по отчуждаването им, са близо 355 000 лв. и се осигуряват от Агенция „Пътна инфраструктура“.


В землището на Рашково се отчуждават 17.7 дка земеделска земя, която е собственост на 17 души. Техните наследници ще получат обезщетение, чиято обща стойност е 2 897 лева. Един собственик на гора ще получи обезщетение от 127 лева, тъй като трасето засяга 0.16 дка от имота.


В Новачене се отчуждават 169 декара селскостопански земи, които са 258 отделни имота. За тях собствениците им ще получат общо обезщетение 63 099 лева.


Отчуждава се и урбанизирана територия - бензиностанция на Виктор Любенов и 2 декара индивидуално застрояване, собственост на бившия кмет Георги Георгиев. Любенов ще получи обезщетение 1 768 лева, а Георги Георгиев – 9 205 лева.


Отчуждават се и 10 дка в горската територия на Новачене. Шестимата собственици ще получат общо 22 508 лева обезщетение. В Скравена се отчуждават 229 дка. Те включват 270 частни имота, чийто собственици ще получат от държавата общо 53 381 лева. Засегната е и урбанизирана територия: отчуждават 0.18 дка на ЕТ „Мария Романова“, за което ще получи 876 лв. обезщетение и 1.28 дка на фирма „Хабаг“, която ще бъде обезщетена с 6 312 лева.


В землището на Ботевград се отчуждават 15.3 дка. Обезщетението за тях е общо 12 990 лева, което ще бъде разпределено за 37 имота. Засегната е и урбанизирана територия, собственост на фирмите „Лотос трейд“ и „Дарнед“. Те ще получат 3 994 лева обезщетение, а ЕТ „Палмар - Павлин Марков“ ще бъде компенсиран с 2 794 лева.


През март стартира процедурата по избор на изпълнител на строителството на скоростния път. Реално строителните работи се очаква да започнат през 2019 година, а според инвеститора срокът за изпълнение на обекта е 2,5 години. Проектът предвижда изграждането на два тунела, пътни възли и други съоръжения. Строителството ще бъде финансирано със средства от държавния бюджет. Според изявление на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков развитието на пътната инфраструктура в Северна България е един от главните приоритети на правителството. В тях влиза и пълната модернизация и разширяване на пътя Видин - Ботевград, Амбициите са да бъде цялостно завършен до 2022 година. Междувременно жителите на Видин и Монтана от месец организират протести с искане за по-добра инфраструктура в региона. Повечето от протестите са под наслов: „Северозападът отказва до умре“.