Отборът на Балкан спечели важно предимство в полуфиналната серия с Академик Бултекс 99, след като тази вечер спечели първата среща в Пловдив. Това стана 7 секунди преди края, когато при 78-77 за домакините Христо Захариев бе фаулиран и хладнокръвно отбеляза и двата наказателни удара. В оставащото до края време домакините не можаха да вкарат и Балкан спечели със 79-78.


Началото на тази първа среща бе за Балкан, който след първата четвъртина взе аванс от 14 точки - 27-13. А след началото на втората авансът му достигна до цели 21 точки. Домакините обаче веднага направиха серия от 8-0 и до края на частта смъкнаха изоставането си до 9 точки - 34-43.


След почивката пловдивчани продължиха да догонват и в самия край на периода изравниха при 59-59, зелените вкараха кош за 59-61, при който резултат завърши третата част. В средата на последната Академик Бултекс 99 за първи път поведе, като на два пъти авансът му достигна до 5 точки. При първия път след серия от 13-2 заличи аванса на Балкан от 6 точки. Домакините продължиха да бъдат напред и след това, но балканци използваха своите шансове и успяха да измъкнат тази много важна победа.


Най-резултатен за Балкан с 15 точки бе Брандън Фортънбъри. С по 13 са Венци Петков и Дивон Уошингтън, който направи и дабъл-дабъл с овладените 12 борби. Павел Иванов отбеляза 12 точки за успеха, с 11 е Игор Кесар, Христо Захариев завърши с 8. 


За Академик Бултекс Димитър Димитров стана топреализатор с 22 точки. С 15 е Васил Бачев, 15 вкара Никола Маравич, с 13 е Юмипиг.


И двата тима имаха сериозни претенции към съдийството на Томов, Ресиловски и Енев. След края на мача нервите на домакинитге не издържаха и се стигна до грозни сцени, с участието и на хора от публиката. Спорове възникнаха и между треньорите и хора от ръководството на двата клуба.


Вторият мач от серията също е в Пловдив. Той е във вторник, 8 май от 18.30 ч.


Снимка: Спортен Пловдив