Денят на Победата е празник по случай победата на СССР над Нацистка Германия във Великата Отечествена война. Установен е с указ на президиума на Върховния Съвет на СССР от 8 май 1945 г. и се празнува всяка година на 9 май и до днес.
През 2000 г.Кнесетът приема закон за ветераните от Втората световна война и оттогава Денят на Победата е официален празник в Израел.
Следва да се отбележи, че Съюзниците от войната честват на различни дати. Причината за това е разликата в часовото време и усложнената процедура по капитулацията на Германия. Затова в Европейския съюз и САЩ.
Денят на победата над Германия се празнува на 8 май, а в Русия – на 9 май.


Денят на Победата в СССР и Русия


Денят на Победата (на руски: День Победы) е вторият по значимост празник в СССР след деня на Октомврийската революция. Всяка година на Червения площад в Москва се провежда военен парад, с участието на най-модерна за времето си военна техника. След разпадането на СССР военните паради се прекратяват, до юбилейната 50-та годишнина от Победата. През 1995 г. в Москва се провеждат два парада – на Червения площад, където маршируват пехотни части, а в московското предградие „Поклонническа планина“ (на руски: Поклонная гора) е организиран парад с бойни машини.
От 1995 до 2007 на Червения площад ежегодно се провеждат военни паради, без техника. От 2008 в парадите отново започват да участват бойни машини.
В Деня на победата през 2012 в Томск за пръв път се провежда обществената акция „Безсмъртен полк“ (на руски: Бессмертный полк). Участниците в нея преминават по улиците на града с портрети на своите предци, които са участвали във Великата Отечествена война. През 2015 „Безсмъртният полк“ марширува в 15 държави.


Денят на Победата в България


В Народна република България 9 май не е официален празник, но този ден се отбелязва тържествено, като повсеместно се поднасят цветя и венци на паметниците на загинали български и съветски войници, участници в бойните групи (1941-44) на БКП и партизани, организират се и други тържествени мероприятия.
След 10 ноември 1989 г. в България се прекратява организирането на официални тържествени мероприятия по случай Деня на победата. На този ден започва да се отбелязва Деня на Европа, посветен на мира и обединението.
В България, както и в ЕС, Денят на победата започва да се отбелязва на 8 май. Въпреки това, всяка година русофили, евроскептици и хората с леви убеждения в цялата страна продължават да празнуват на 9 май. Те отдават почит на загиналите български и съветски воини и полагат на техните паметници венци и цветя.
От 2005 г. празнуващите на 9 май носят по руски образец символични георгиевски ленти.


Денят на Победата и на Европа ще бъде отбелязан и в Етрополе.
Тържествата ще започнат в  17:15 часа с поднасяне на венци и цветя пред Паметника на загиналите във войните етрополци;
От 17:30 часа е Празничната програма с участието на СУ „Хр. Ясенов“ и самодейни колективи при НЧ „Тодор Пеев-1871“.
От 19:30 часа общинското ръководство на Движение „Русофили” организира тържествена вечер в Китайския ресторант.