Мъчителната агония на българския баскетбол, предизвикана от страна на Константин Папазов, Тодор Стойков и Георги Глушков, продължава. Към тези имена може да се прибави и това на Валентин Златев. С всичките му досегашни позитиви за развитието на играта, решението да повери новосформирания в съвсем неподходящо време по средата на сезона отбор Левски Лукойл в ръцете на първите двама, на практика май съвсем не се оказа мъдър ход.


Втората от финалния плейоф тази вечер в зала Универсиада между Левски Лукойл и Балкан не завърши. Тя бе прекъсвана на два пъти заради заради агресивните действия на част от агитката на домакините. Противно на разположението й в други мачове,  сега тя тенденциозно бе поставена непосредствено зад пейката на Балкан. Всички очакваха от това да възникнат проблеми. И те се случиха. И то на два пъти.


Първият път скандалът стана в самия край на първото полувреме, когато оставаха секунди до завършване на втората четвъртина. Близо 30-40 привърженици на сините заглушаваха указанията на треньорския щаб на Балкан при поискан таймаут. Вследствие на което отборът на Балкан се оттегли в центъра на игралното поле, изведен от президента на БК Балкан Михаил Михайлов и прекъсването на играта продължи няколко минути. До този момент хората от агитката в синьо, намиращи се на няколко метра от пейката на Балкан, с озверели физиономии хвърляха предмети по хората, седящи там, и ги обиждаха, като към тъмнокожите играчи на Балкан бяха отправени и маймунски звуци.


Причина за цялата ситуация е изключително слабата организация на мача от страна на домакините. През цялото първо полувреме дежурният делегат на БФБ Борислав Пелтеков се налагаше да дава указания на стюардите, пазещи феновете, а всичко това се случваше пред очите на президента на Левски Лукойл Тодор Стойков и мениджъра на НБЛ Лили Борисова, съобщава бгбаскет. ком.


Още по-грандиозен и много по-грозен бе скандалът в края на мача, предизвикан отново от същата тази агитка. И когато оставаха 3 минути и 1 секунда, срещата отново бе прекратена при резултат 66-59 за домакините. Тогава от синята агитка към скамейката на Балкан полетяха бутилки с вода и тежки и опасни предмети. Някои от седящите на пейката, които бяха ударени, започнаха по същия начин да им връщат бутилките. В ръцете на един от т. нар. фенове се издигна дори зловещо бесило като символ на все по-задушаващата атмосфера в родния баскетбол. А някои от феновете дори направиха опит да нахлуят на терена. Стюардите не можеха да удържат напора. Тотава се появиха и полицейски служители. 


Играчите на Балкан отново отидоха в центъра на игрището. След това и двата тима, както и съдийската тройка, напуснаха залата. При тази ситуация главният съдия Венцислав Великов и дежурният делегат Борислав Пелтеков взеха решение мачът да се доиграе без публика. Левскарските фенове бяха изведени, но привържениците на Балкан не поискаха да напуснат залата. Според правилника мачът може да се доиграе при поисканите от длъжностните лица условия до един час от прекъсването му. 


Пред БНТ кметът на Ботевград Иван Гавалюгов бе категоричен, че за всички тези скандали са виновни домакините, които съвсем съзнателно са пуснали агитката на Левски зад пейката на Балкан. "Това бе провокация от страна на домакините - да сложат феновете на Левски Лукойл зад пейката на ботевградския тим. Ако бяха на мястото, където стояха по време на първия мач нямаше да има никакви проблеми - каза бившият баскетболист. - Не знам и защо не бяха преместени през първото полувреме. Казах и на г-н Стойков и на комисаря на срещата, че ако останат там, където бяха преди почивката е въпрос на време да се случи скандала, който вече е факт за съжаление. Нямам морално право да кажа на нашите фенове да излязат извън залата, защото те са си платили и са дошли да гледат баскетбол", каза Гавалюгов.


Наглостта на президента на Левски Лукойл Тодор Стойков стигна до там, че поиска да бъде присъдена служебна победа на неговия отбор. Преди това - на полувремето, при настояване агитката зад пейката на Балкан да бъде преместена - той каза, че такова нещо в правилника няма. И тези фенове, които едва ли някога са гледали баскетбол, освен вкарани гратис в залата, останаха по местата си.


В крайна сметка бе взето решение срещата да се доиграе утре - четвъртък от 18.00 ч., без публика.


Според програмата третата среща от серията е в събота, 26 май от 19.00 ч. в Арена Ботевград.


 Снимка Sportal.bg