Легендарният Атанас Голомеев беше гост в предаването “Спортна треска” по БНТ. Обявеният за един от петдесетте най-добри играчи в историята на ФИБА изрази мнението си за мач №2 от финалната серия в между Левски Лукойл и Балкан (Ботевград), който бе прекъснат, организацията на НБЛ, както и за случващото се в родния баскетбол като цяло.

“Естествено, че финалът загуби от случилото се. Това е един дълъг процес, който тече доста години. Според мен систематично изгонихме истинската баскетболна публика и сега е почти куриозно, че въобще я има.

Като страничен наблюдател бях в залата онзи ден, наблюдавах мача и видях една публика, която е традиционно баскетболна - от Ботевград. Там действително поколения наред са влюбени в играта. Ботевград е един баскетболен град. От другата страна видях повече роднини и така наречените “ултраси” на футболния отбор на Левски, които никога не са били големи любители на баскетбола, но сега вче станаха. Така че това беше въпрос на време да се случи - дали този мач или следващия, просто агресията, която съществува, няма как да се спре в една малка зала и с почти неадекватна охрана и според мен грешни решения, защото и федерацията трябва да се намеси по някакъв начин. Не е нормално агитката да бъде точно зад пейката на Балкан ”, коментира събитията от мач №2 той.

 


“Едва ли загуба във финала ще сложи край на проекта. Там ще настъпят други процеси, които трябваше да се случат може би в самото начало, когато стана това обединение. Обединението е между Лукойл и клуба на Тити, който е Левски 2014. Това не е автентичният Левски. Той ще се появи и това най-вероятно ще се случи, когато трите клуба се обединят. Това е моята прогноза. В една загуба аз не виждам някаква страхотна драма, защото нещата в българския баскетбол вървят към много лош край, ако продължим така”, добави Голомеев.

 


“Преди няколко години, когато беше създадена НБЛ, ме поканиха да я оглавя. Аз говорих с няколко души, няма да цитирам кои са, и се отказах. Защото това нещо ние искаме механично да го изкопираме от нормалните държави, където има истински баскетбол - Италия, Испания, Франция, но ако може да бъде нещо като комисия към федерацията по баскетбол. Аз казах, че в такова нещо няма да участвам, защото или ще бъде автономно, или не”, смята още един от най-добрите баскетболисти на България.