Забавления и много игри за децата в детска градина „Синчец” по повод днешния празник - 1 юни - Международен ден на детето. Те бяха организирани от клоуните Коко и Биби. Освен богата празнична програма, за малчуганите имаше подаръци и различни вкусотии, осигурени от техните родители. 


Каква беше атмосферата на днешния празничен ден в ДГ „Синчец”, показват снимките, които публикуваме. 


Денят на детето е един от най-старите международни празници. Още през 1924 г. Обществото на народите (ОН) приема така наречената Женевска декларация за правата на детето.


Главният факт, на който се обръща внимание, е, че детето, поради физическата си и умствена незрялост, се нуждае от специални гаранции, грижи и специална правна защита както преди, така и след раждането си.


Датата 1 юни е избрана поради още един факт – през същата година тогавашният генерален консул на Китай в Сан Франциско събира десетки сираци и организира за тях празненство по случай традиционния китайски фестивал „Лодката на дракона“.


В международен мащаб Денят на детето е отбелязан за първи път официално през 1950 г. в 51 страни, сред които и България. Това се случва, след като през ноември 1949 г. в Москва, с решение на Съвета на Международната демократична федерация на жените, се учредява датата 1 юни като Международен ден за защита на децата.