Парламентът забрани шума в населените места от 23 часа до 8 часа сутринта. Депутатите одобриха на първо четене предложенията на вицепремиера Валери Симеонов за защита от шума.


Новите текстове предвиждат при вдигане на шум в обекти в близост до жилищни сгради, да се повишат санкциите. При първо нарушение заведението-нарушител ще се затваря до седем дни, при повторно – до 30 дни, съобщи БНР.


Законът въвежда изискването озвучаването на откритите площи да става само с озвучителни средства с монтирани автоматични регулатори, които контролират нивото на звука така че той да не надвишава граничните стойности.


Изключение се прави за гари, автогари и аерогари, уточни "Фокус". Общинските мероприятия също се освобождават от въведените ограничения.


Контролът по спазването на новите правила се възлага на МВР.


Според Димитър Бойчев от ГЕРБ, това е крайна мярка.


"Защото повечето проблеми са в летния туристически сезон, където са и повечето открити заведения, а нашият сезон е толкова къс, че според мен това заведение е безсмислено повече да работи", смята той.


Вицепремиерът Симеонов обаче контрира:


"Ще изпаднем в същата ситуация, в която сме и в момента – с констативни протоколи, с препращане до община – една дискотека необезшумена с отворени обеми, която дъни и побърква целия Несебърски залив".


От ДПС разкритикуваха законопроекта, настоявайки, че той отнема функции на общините.


"Заради Бургас или заради Варна ще изгорят и всички други общини в България", предупреди Танер Али.


Законопроектът е продължение на акциите на вицепремиера Валери Симеонов срещу шума в черноморските ни курорти.