Електричеството е неизменна част от всекидневието ни и го приемаме за даденост, но повредите в ел. инсталации са едни от най-честите причини за възникването на пожари. Остарялата ел. инсталация повишава риска от пожарни инциденти.


Вижте тези правила и съвети, за да предпазите Вашия дом.
• Всички дейности по отстраняване на проблеми по Вашата ел. инсталация трябва
да се извършват от електротехник.
■ Обърнете се към специалист да провери Вашата инсталация ако:
• Домът Ви е на 40 или повече години;
• Закупувате жилище;
• Правите основен ремонт;
• Сте подновили основните електроуреди през последните ю години.
Подменете електрическите предпазители (бушони) със стопяема жичка с автоматични. По-надеждни са и могат да се използват многократно.
• Проверете дали всички ел. кръгове са правилно отбелязани на таблото. Когато подменяте бушони, проверете дали са със съответния ампераж.
Инсталирайте контакти с дефектнотокова защита, ако се намират в близост до вода (мокри помещения, бани), за да се предпазите от токов удар.
• Веднъж месечно проверявайте всички бушони и прекъсвачи дали функционират
правилно.
• Редовно проверявайте кабелите, контактите, щепселите и електроуредите за
повреди. Ако има такива, не ги използвайте преди да ги остраните.
■ Не претоварвайте контактите с много устройства и електроуреди.
• Не използвайте разклонителите постоянно. Никога не включвайте в тях
електроуреди като бойлери или печки.
■ Не прекарвайте кабели под килими или постелки.
■ Не затискайте кабелите с мебели, врати или прозорци.
Изпозвайте ел. крушки, които съответстват на мощността на лампата.
Внимавайте и наблюдавайте за проблем с ел. инсталацията. Извикайте специалист, ако забележите:
• Чести проблеми с изгарящи или изключващи се бушони;
• Изтръпване или подобно усещане, когато докосвате даден ел. уред;
Контакти или ключове, които издават пукащи, бучащи или пръщящи звуци;
• Премигващо или слабо осветление.


АКО ПОЛЗВАТЕ ЕЛЕКТРИЧЕСКИ УРЕДИ ЗА ОТОПЛЕНИЕ
- Задължително проверете изправността на ел. инсталация, както и нейната техническа възможност за натоварване с допълнителни отоплителни уреди. Не допускайте натоварване по-голямо от оразмерената електрическа защита на токовите линии.
- Много опасно е загрубяването на електрическата защита на токовите линии - подсилване на ел. предпазители в таблото на дома или офиса с телчета. Използвайте само оригинални патрони за ел. предпазители – те струват стотинки, а ще ни предпазят от щети за хиляди лева. Най-безопасни и лесни за обслужване са автоматичните предпазители.
- Включвайте ел. отоплителни уреди към силови токови кръгове с подходящо за целта сечение на проводниците в контакти тип “ШУКО”. Най-безопасно е електрическото захранване да се осъществява директно от контакта, без разклонител.
- Шнурове и разклонителите трябва да са поставени на безопасно място в стаята. В никакъв случай да не са разположени на местата, където най-често се преминава. Има опасност от спъване в тях и от нарушаване на целостта им. Това е особено важно да се прецени в помещения, в които пребивават възрастни хора и малки деца.
- Електрическите отоплителни уреди, шнуровете и контактните съединения (щекери, щепсели и контакти) трябва да бъдат технически изправни. Огледайте ги внимателно, да нямат механични повреди (оголени проводници, разхлабени връзки. Изправни трябва да са и закрепващите механични части на радиатора и печката (крака, колелца и др.), т.е уредът да е поставен стабилно на пода.
- Монтирането на ел.акумулираща печка непременно трябва да се извърши от специалист. Тази печка е необходимо да бъде захранена на отделен токов кръг, защитен непременно с автоматичен предпазител и при сечение на захранващия проводник най-малко 4 кв.мм.
- Не използвайте уреди “ментета” – това са самоделни, нестандартни и много опасни ел.отоплителни и нагревателни уреди. Макар и по-евтини, те могат да ни струват скъпо.
- Под уредите с открити реотани и под акумулиращите печки е необходимо да се поставят негорими изолационни подложки за отделяне от горимите подови покрития. Тези негорими изолационни подложки е необходима да излизат напред, пред реотаните най-малко на 30 см.
- Повечето фирми-производители обявяват разстояние по-малко от 80 см. около ел. отоплителен уред за пожароопасно. Печката трябва да поставите на безопасно разстояние от горимите мебели, както и от текстилни материали (китеници, одеала, завеси и др.).
- Опасно е сушенето на дрехи върху отоплителните уреди или в непосредствена близост до тях.
- Никога не оставяйте включени в електрическата мрежа отоплителни и нагревателни уреди без наблюдение.
- Не оставяйте деца и безпомощни възрастни хора сами без контрол при включените уреди. Светещите реотани са интересни, но много опасни за децата. Трудно подвижните възрастни и болни хора често се спъват и залитат. В столичната пожарна има регистрирани такива случаи – възрастни граждани, паднали върху печката и заплатили с живота си.
- Когато искате да изключите печката, не разчитайте само на степенния превключвател, монтиран на самия ел.уред. Непременно изтеглете и щепсела от контакта, но внимателно - без да дърпате шнура.
- Напускайки дома или офиса, още веднъж се убедете, че сте изключили уредите от ел.мрежа.