Откриха изцяло ремонтирания операционен блок на Хирургичното отделение в МБАЛ – Ботевград. За ремонта и оборудването бяха отпуснати около 120 000 лева от собствени средства на Община Ботевград. 


Подът, стените и тавана на помещението са облицовани с антибактериално покритие. За нуждите на операционната зала са закупени нова съвременна хирургична маса, специална мивка и лампа.


С тържествен водосвет, отслужен от отец Борис, бе открита днес напълно обновената операционна зала. Архиерейският наместник се помоли за здраве на екипа на Хирургично отделение, за всички работещи в болницата и за изцеление на всички пациенти. 


Лентата прерязаха кметът на общината Иван Гавалюгов, управителят на МБАЛ д-р Пламен Китанов и д-р Емилиян Кюркчийски - завеждащ Хирургично отделение. 


„Това е поредното доказателство, че действително имаме сериозно отношение към проблемите на нашата болница, каза кметът Иван Гавалюгов в присъствието на ръководството на болницата и екипа на Хирургичното отделение. – Вероятно знаете, че вече тече проектиране на въвеждане на мерки за енергийна ефективност в сградата на цялата болница, включително предстои и подмяна на всички инсталации, и вътрешни ремонти. Успяхме да договорим един сериозен заем от 3 000 000 лева за проектиране и реализиране на проекта. Надявам се това лято ремонтните дейности да започнат. Разбира се, процедурите се провеждат по Закана за обществените поръчки, но се надявам те да преминат успешно и да няма обжалване”, допълни кметът. 


Иван Гавалюгов обясни, че осигурената сума няма да е достатъчна за нуждите на лечебното заведние, но общината търси и възможности по европейски проекти за подмяна на медицинското оборудване.  


„Това, което днес откриваме, е една малка част от нещата, които трябва да се случат в болницата, за да създадем нормални условия за работа и за да можем действително да се гордеем с едно съвременно модерно лечебно заведение, каквото е необходимо на жителите на община Ботевград и което отговаря на съвременните медицински стандарти”, каза още кметът Гавалюгов. 


Хирургичното отделение разполага с три операционни зали. Едната беше ремонтирана по време на предишното управление на болницата. Медиците се надяват, че общината ще помогне финансово и за ремонта на третата зала. 


„Местната болница разполага с четирима хирурзи и шестима анестезиолози, които са ни напълно достатъчни на този етап”, каза пред наш репортер д-р Пламен Китанов.