Почти на финала е ремонтът в сектора, където ще се помещават лабораторията за микробиологични изследвания и отделението по патоанатомия.Той ще приключи на 29 декември, съобщи управителят на болницата Орлин Цветков. Едновременно с това тече ремонт и във вътрешното отделение. Изцяло са подменени газова, ВиК и електро инсталациите. 


Според изискванията за болничните заведения, по подовете и стените е положено антибактериално покритие. Към всяка болнична стая ще има санитарен възел. Някои от санитарните помещения са по-широки, тъй като  са предназначени за ползване от хора в инвалидни колички. Освен в болничните стаи, бутон за повикване ще бъде монтиран и в санитарните възли, обясни г-н Цветков. 


До 15 легла във вътрешното отделение ще имат индивидуални изводи за дозирано подаване на кислород, а до някои от тях – за по-тежки случаи, и на вакуум.


Както вече сме информирали, обхватът на предвидени дейности в инвестиционния проект за ремонт и преустройство на блокове 1, 2 и 3 на МБАЛ Ботевград се състои в изпълнението на строително-монтажни работи по: внедряване на енергоспестяващи мерки и мерки, имащи за цел повишаване на енергийната ефективност на болничния комплекс по време на експлоатация, в т.ч.: подмяна на външната дограма – врати и прозорци; полагане на ефективна топлоизолация на ограждащите конструкции на сградите; монтаж на допълнителни газови котли и монтаж на вентилаторни конвектори; електрически строително-ремонтни работи; ремонтни работи по част „Водоснабдяване и канализация“ и други; изграждане на достъпна среда и обслужване на лица с физически затруднения, в т.ч.: изграждане на нова рампа; изграждане на санитарни възли за лица с физически затруднения; разширяване на размерите на входните врати в помещенията; изпълнение на мерки по евакуация и безопасност при пожар, в т.ч.: подмяна на вратите по пътищата на евакуация със самозатварящи се врати; осигуряване на всички помещения с пожаротехнически средства за първоначално гасене на пожари и т.н.  


С изпълнение на мерки ще се повиши енергийната ефективност на болничния комплекс , ще се намалят топлинните загуби и разходите на енергия при експлоатацията на сградите и ще се постигне стандарта за клас „В” на годишен специфичен разход на първична енергия на единица площ. (Понастоящем при обследването показателят отговаря на клас „Е“).


Предвижда се ремонт и на козирката пред болницата. От години тя в окаяно състояние. От нея падат парчета мазилка и има опасност да наранят хората, минаващи под нея.