Община Ботевград вече има сключен договор с проектантска фирма за изработване на план за организация на дейността на „синята зона“, стана ясно на днешния брифинг на кмета Иван Гавалюгов с медиите. Планът трябва да бъде готов и съгласуван с КАТ до 3 седмици. Той ще засяга и движението по двете отсечки, на улиците „Свобода“ и „Княз Ал. Батенберг“ (зад общината), които Общинският съвет прие да бъдат еднопосочни.


„В усилена подготовка сме за реализирането на зона с платено паркиране на моторни превозни средства - „синя зона“, която ще обхване булевард „България“, малко след кръстовището му с ул. „Стамен Панчев“. В момента водим преговори с фирми, които предоставят услугата „Заплащане чрез SMS“. Тази услуга изисква съгласувателни процедури и с трите мобилни оператора, и ще отнеме време“ – обясни Иван Гавалюгов. Той сподели, че намерението на общинската администрация е тази зона да започне да функционира в пълния си вид и възможности, например да се заплаща както с талони, така и със SMS.  


„Номерът, на който ще се изпращат SMS-те, е „13“ плюс кода на съответния град, в нашия случай – 723. Такава е поне практиката в други населени места - на мястото на „0“-та в кода се слага „13“, така за Ботевград ще се получи 13 723. Разбира се, това не е окончателният вариант, може да настъпят и промени.“ – разясни още Гавалюгов и допълни: „Очакванията ми са „синята зона“ да заработи в края на месец май или в началото на юни.“.