Дирекцията за национален строителен контрол е проверявала законността на системата за видеонаблюдение на територията на община Ботевград. Проверката е извършена през 2017 година по сигнал на депутата от ГЕРБ Мартин Тинчев. Това стана ясно на редовното заседание на Общинския съвет, което се проведе миналия четвъртък. 


По време на  обсъждането на отчета на Дирекция „Сигурност и обществен ред“, общинският съветник от ГЕРБ Кирил Руневски  прояви загриженост за  „съдбата“ на системата за видеонаблюдение. Той цитира  извадки от писмо на ДНСК, в което се казва, „ че във връзка с извършена проверка на място, е изпълнен незаконен по смисъла на чл.225, ал.2 от ЗУТ строеж“, както и че въз основа на тази констатация е отправена препоръка към кмета да „разпореди проверка за образуване на административно производство“. 


Кметът Иван Гавалюгов разясни, че всъщност строеж в случая няма, а става дума за поставяне на камери, съгласно съответната общинска наредба и утвърдена от главния архитект схема, която преди това е внесена за одобрение в Общинския съвет. 


„Община Ботевград не изгражда мрежа за видеонаблюдение, а поставя камери, като за целта ползва външна инфраструктура за пренос на данни“, допълни той.  В отговор Иван Гавалюгов съобщи още, че Община Ботевград е предоставила на ДНСК всички документи, които изясняват основанието за монтирането на камерите.  


„Ако ДНСК и техният служител считат, че има някакво законово нарушение, в техните правомощия е да предприемат следващи действия“, коментира кметът. 


Кирил Руневски  обясни, че отправя питането, защото се чувства „малко притеснен за парите, които са давани“. От своя страна кметът Гавалюгов го увери, че опасенията му са безпочвени. 


Монтирането на камери за видеонаблюдение е превантивна мярка за намаляване на престъпността и гарантиране сигурността на гражданите. Почти всички общини в страната прибягват точно до това ефективно средство, за да подпомагат работата на полицията.


През 2014 год. тогавашният директор на ОДМВР – Мариета Иванова, на среща в Ботевград се обърна към местните управници с думите: "Ако имате волята да ни помогнете, това ще бъде най-голямата помощ от Вас.". Тогава тя даде пример с Челопеч, където след поставяне на съвременно видеонаблюдение, престъпността е намаляла със седем на сто. 


От 2016 год. насам Община Ботевград ежегодно отпуска средства за нови камери за надграждане на системата за видеонаблюдение в града и селата.