"Възможни са всякакви опции", каза премиерът на конференцията на ГЕРБ - включително и правителство без него


С апел към провокаторите на Националната конференция на ГЕРБ в "София тех парк" започна обръщението на премиера Бойко Борисов пред над 4000 членове от актива на партията и продължи с похвала за мястото на събитието, което било "пример за управлението на кабинета Борисов 3".


"Събрах ви в София тех парк неслучайно, като пример за управлението на ГЕРБ - от едни казарми тук е най-мощният супер компютър на Балканите. Какво друго биха могли да ни покажат нашите опоненти като алтернатива на това", запита риторично премиерът. Той изброи какво са свършили ГЕРБ с коалиционните партньори - ВМРО, НФСБ, СДС през тези години.


"Морето ни е най-чистото, да изброявам магистралите - за да могат сега да ги блокират, защото преди нас нямаше какво да блокират, сега могат да отидат да си играят с метрото, след няколко дни ще пуснем третия лъч. Има какво да блокират и да спират, иначе нямат", каза Борисов.


По същество дали ще подаде оставка той заговори: "Не желая държавата да бъде разединена, имаме коалиционни партньори и споразумение, подписали сме, че трябва да изкараме мандата", каза премиерът. Той обаче вметна отново за свършената работа - "спряхме толкова много контарабандисти, олигарси, на които им нарушихме комфорта".


Борисов повтори за пореден път: "Ние от ГЕРБ с ДПС коалиция не сме правили и никога няма да правим. Конгресът е приел решение за БСП - приемливите ни партньори са Патриотите и СДС".


Той изказа и вижданията си за демократите: "Не знам дали Христо Иванов, който се има за десен, дали си дава сметка, че връща точно тези хора на власт, срещу които се бори. За мен си давам сметка и ГЕРБ като партия няма да допусне тези коалиции", категоричен бе той.


Борисов каза, че обича хората и е събрал елита на партията, за да каже: "По всяко време съм готов да си тръгна, правил съм го и не искам заради мен да има напрежение, не съм Радев да се радвам, когато затварят кръстовища, какъв е проблемът да има служебно правителство".


Премиерът бе прекъснат от събралите се партийци с възгласи "Не". На тях обаче той отговори:


"Какво не сме направили добре, от какво да се срамуваме, всичко е направено, аз ще продължа разговорите с коалиционните партньори и ще предложа вариант, включително аз да си тръгна и да продължи правителството, ние трябва да поработим със структурите, на места има дерибеи. Това правителство може да остане, да има парламент, а тези, които са водачите на протестите да дойдат и да кажат как го виждат", покани протестиращите Борисов.


Той подчерта, че ще се работи върху всякакви варианти.


"Още днес щях да кажа датата, в която си подавам оставката, но искам да говоря с моите колеги и приятели", каза още веднъж министър-председателят.