ДО


Проф. д-р Костадин Ангелов, Министър на здравеопазването

 

КОПИЕ ДО

Красен Кралев, Министър на младежта и спорта

Георги Глушков, Президент на БФБаскетбол

 Уважаеми проф. д-р Ангелов,


Уважаеми г-н Кралев,


Уважаеми г-н Глушков,


 Обръщаме се към Вас с апел за допускане на публика на спортните мероприятия. Смятаме, че спортът е дискриминиран, след като в последните седмици сме свидетели на разхлабването на почти всички противоепидемични мерки в страната. Не виждаме логика в решението да се отворят нощните заведения и в същото време да се забрани достъп, дори на ограничен брой публика на спортни събития.


 В момента в страната ни са отворени всички кина, театри, музеи, игрални зали, казина, заведения за хранене и развлечение. Затворени остават само спортните зали, чийто площи са доста по-големи от тези на гореизброените места и позволяват спазване на голяма физическа дистанция, както и на всички други противоепидемични мерки. Такива, които не виждаме как могат да се спазват, например, в нощни заведения и клубове. Места, които са отворени от 29 април 2021 година.


 Повече от една година баскетболът в България остава без публика, а спортните клубове без почти никакви приходи. Това е и един от малкото колективни спортове в България, който остава без публика в решителната фаза на шампионата, след като стадионите вече са отворени, а волейболното първенство завърши. Баскетболният шампионат се провежда цял сезон при стриктно спазване на КОВИД-19 протокол и без никакви нарушения.


 Молим Ви за допускане дори на ограничен брой публика на спортни събития. Феновете са готови да спазват всички мерки, наложени от Вас, с единствената възможност - да гледат час и половина спорт на живо. Дайте им шанс. Спортът е създаден за тях! Ние, от БК "Балкан" вярваме, че спортът е социално явление, от което хората имат нужда във време на стрес и социална изолация. При спазване на всички противоепидемични мерки, нека не им отнемаме положителните емоции от присъствието в баскетболните зали.


 С уважение,


Баскетболен клуб „Балкан“, действащ шампион на България по баскетбол


02.05.2021 год.