Регионалният министър Виолета Комитова е подписала промени в Наредба 5. С тях отпада изискването за технически паспорти за частните сгради, построени преди 2006 г.
От 2007 г. новите строежи задължително се предават с паспорт, в който е включена информация за основните им характеристики – конструкция, енергийна ефективност и т.н.
Срокът за издаване на документите бе удължаван четири пъти, като последният бе до края на 2021 г. Зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков в кабинета на ГЕРБ призова то да се отложи за след края на на 2022 година.
Според него техническите паспорти осигуряват професионална експертна информация, която помага при планиране на управлението и поддържането на жилищните сгради.
Според Виолета Комитова обаче графиците за паспортизация са безумие и изготвянето на техническо досие за по-старите сгради трябва да е задължително само когато се направи реконструкция или по-сериозен ремонт.
След подписаните промени от нея технически паспорти ще се изискват само за обществени сгради и за такива, при които има конструктивни изменения.
Така ще бъдат спестени между 300 и 500 лв. на всяко домакинство или семеен бизнес, или общо – около 3 млрд. лв. на българските граждани и бизнес