Шампионът на България ЦСКА запази лидерската си позиция в "А" група след трудна победа с 2:0 като гост над Ботев в Пловдив. Срещата се игра пред невероятна атмосфера, създадена от около 12 000 хиляди запалянковци на домакините и над 1000 армейски фенове, а головете за червените отбелязаха латвиецът Викторс Мороз в 42-та и резервата Владислав Златинов в 71-та минути.

Футболистите на Ботев пък трябва да съжаляват за загубата, тъй като през по-голямата част от мача показаха, че имат сили да се противопоставят на шампиона, но неумението в завършващата фаза и на два пъти гредите ги лишиха от поне едно попадение в тяхна полза.

Двубоят ще се запомни и с множеството принудителни смени, след като Аврамов и Напока от домакините и Бранеков и представилият се силно до този момент Да Коща напуснаха преждевременно терена.

Срещата между червени и жълто-черни започна равностойно, с битка в центъра на терена и много брак на футболистите в предни позиции. Постепенно Ботев се ориентира по-добре в обстановката и в 39-ата минута чрез халфа Манчев пловдивският тим имаше шанс да открие резултата. Това обаче не се случи, тъй като футболистът не успя да улучи вратата на армейците след прострелно центриране отдясно.

Пропускът събуди играчите в червено и до края на полувремето те бяха абсолютни господари на терена. Така се стигна до 42-та минута, когато гостите от София разиграха топката след изпълнение на ъглов удар. Центрирането в наказателното поле на Ботев не бе преценено добре от техния страж Славчо Тошев, който излезе неразчетено и латвиецът Викторс Мороз с глава направи 1:0 за ЦСКА.

Три минути по-късно червеният голмайстор осъществи добър пробив през центъра, подаде на Удоджи, но влезлият като резерва футболист стреля доста нескопосано от удобна ситуация и изпрати топката в аут.

С началото на втората част Ботев натисна здраво ЦСКА и бе напът да върне гола пасив, но неумение и уникален малшанс лиши канарчетата от успех. Първо в 47-та минута Кабу нацели лявата греда зад Беконо, а в 64-тата минута същото упражнение повтори и десният бек Йордан Минев, който игра доста активно и напълно обезличи българският национал Здравко Лазаров.

В крайна сметка тези две греди и още няколкото пропиляни добри положения за гол се оказаха фатални за Ботев и в 71-та минута доброто настроение на домакинската публика бе помрачено с второ попадение за ЦСКА. Автор на гола бе резервата Владислав Златинов, който реализира след пробив на Тодор Янчев, който се озова очи в очи с вратаря на Ботев Славчо Тошев. Топката обаче му бе отбита от застигнал го бранител на канарчетата, но тя попадна в Златинов и нападателят с майсторски удар с боц оформи крайното 2:0 за ЦСКА.

БОТИВ (ПЛОВДИВ) - ЦСКА 0:2 (0:1)

0:1 Мороз 42
0:2 Златинов 71

БОТЕВ: Тошев, Божков, Величков, Харизанов, Минев, Попов, Аврамов (45-Кръстев), Мапока (13-Кабу), Караджинов (77-Алегре), Манчев, Саидходжа (Станев, Василев, Гаджалов, Тимонов)

ЦСКА: Беконо, Тодоров, Котев, Бранеков (80-Морац), Иванов, Янчев, Мороз, Да Коща (45-Удоджи), Маркиньос, Лазаров (63-Златинов), Йорданов (Велинов, Събев, Гунлаугсон, Чипев)

СЪДИЯ: Радослав Станев

СТАДИОН: "Христо Ботев", Пловдив - 13 000 зрители