Баскетболистите на Балкан стартираха с фалстарт участието си в Балканскака лига. Тази вечер те претърпяха поражение при гостуването си в Израел на Апоел Галил Елион с 56-45 (24-6, 15-16, 11-12, 6-11).


Това бе първи мач на Балкан в регионалния турнир след седемгодишно прекъсване. И той в никакъв случай няма да бъде запомнен с добро както от привържениците на тима, така и от самия тим.


Началото бе отчайващо. 11-0 за Галил Елион в 4-та минута. Не помогна и взетият от Видич таймаут. Първият кош за Балкан бе 5 минути и половина след началото на срещата, в  6-та минута домакините водеха с 16-6, а частта завърши при 24-6. В тези първи десет минути, освен неточната стрелба, Балкан имаше само 1 направена асистенция.


Две минути след началото на втората четвъртина резултатът набъбна на 28-6 за Галил Елион, а тя завърши при 39-22 за домакините. За тези първи двайсет минути стрелбата от тройката на Балкан бе 1 от 11, а като цяло процентът бе едва 22 на сто.


След третия период домакините задържаха преднина от 16 точки - 50-34, като допуснаха кош зад центъра 2.8 секунди преди края, когато всички играчи в зелено бяха с гръб към стрелящия.


Известен подем в представянето на Балкан се получи в последната част, когато успяха да намалят до 9 точки 43-52. След това обаче всичко се върна в предишното русло и Апоел Галил Елион, който тази година влезе във висшата Уинър Лига на Израел, победи с 56-45.


Гледайки този мач си припомнихме най-важното - че баскетболът е отборна игра. Както каза коментаторът по РИНГ, която излъчи директно срещата, старши треньорът на Балкан Небойша Видич ще има доста работа, за да направи от тази селекция отбор.


За статистиката: единственият с двуцифрен резултат на вкараните точки - 12, е Дерик Маркс, но със стрелба  6 от 18. С по 8 са Крис Минков и Алихан Демир, 6 вкара Тибодо, 5 - Дюкс, с 4 е Грозев, 2 има Димитров, Вутев не се разписа.


За победителите Нимрод Леви е топреализатор с 18 точки, с 10 е Габриел Чачащвили.