Президентът на Рилски спортист Петър Георгиев смята, че ще се получи достоен финал на сезона в Националната баскетболна лига. В спор за титлата неговият тим ще се изправи срещу Балкан. Ето какво сподели той пред BGbasket.com в навечерието на първия мач от серията, който ще се проведе в Самоков:


 „Ние няколко пъти стигаме до този етап и всеки мач е различен за себе си. Първо се радвам, че остават два читави отбора, които по нормален начин да се борят за титлата на България. Иначе и двата са равностойни според мен. По-важното е да няма външна намеса при играта, както досега е имало. От 30 години съм в тази каша и виждам какво се случва. Дано този път наистина нещата са такива, каквито се правят в нормалните държави и да стане един хубав финал. През цялата година тези отбори са доказали, че са първите два в България, така че всичко останало нямаше да е ОК. Вече тук нека по-силният да победи.


 Винаги съм искал тази игра да се развива в тази държава по един честен и правилен път, да носи радост – и на децата, и на другите хора, както и да се види, че наистина се прави нещо сериозно. Да събираш петима чужденци за 2-3 месеца и да правиш измислени неща не съм ОК. Аз много пъти го казвам – при нас има 300 деца и 12 души треньори, на които плащам заплата. Те тренират от мини баскетбол до мъже, има и момичета, и момчета. Сами може да прецените дали се прави нещо сериозно за баскетбола в този малък град или не.


 Не искам да казвам хоп, преди да прескочим трапа. Правим всичко, което трябва, за да може наистина най-после Самоков да спечели тази титла, защото всички останали сме ги печелили по няколко пъти. Надявам се всичко да е добре. Но както ние, така и Балкан излиза да спечели титлата. Мисля, че ще бъде един достоен финал на тазгодишното първенство.


Още в началото казах, че тази година е по-различна. Почти всички отбори имаха по 3-4-5 американци, към тях и българите. Мисля, че българите има смисъл да се учат от професионализма на тези хора. Всички играчи в България говорят за заплати, а те се изкарват с много труд и работа. Коректността е двупосочна от страна на работодателя, какъвто съм аз, така и от страна на играчите. Трябва да има една равнопоставеност и разбиране. Всички се борим да има добър баскетбол. А кой вече ще спечели, пак ви казвам – нека да спечели по-добрият, въпреки че е клише. В никакъв случай не трябва да се получава така, че други хора да определят кой трябва да е първи, било съдии, било ръководства или който и да е. Това не е в интерес на баскетбола.